een volledig wrijvingloze kunstijsbaan!

Lang stelde deze vraag op 01 februari 2005 om 17:18.
Ik vond dit artikel op [nat].nl ..

het is toch onmogelijk om een wrijvingloze kunstijsbaan te hebben, je gaat dan toch meteen onderuit? of heb ik dat? (voor dat wrijvingloze kijk aan het einde van het artikel) :?

Naast 'supervloeistof' nu ook 'super-vaste-stof'
01/02/2004 Door: Natuurkunde.nl

In de wereld van de natuurkunde kende we de zogenaamde 'superfluids' al wat langer. Dit is een toestand waarbij materialen zonder enige wrijving kunnen stromen. De onderzoekers Moses Chan en Eunsong Kim komen nu met iets nieuws: 'supersolids'. De twee onderzoekers hadden een glazen schijf genomen en de poriën daarvan gevuld met helium-4. Dit helium had een temperatuur in de buurt van het absolute nulpunt: 273 graden onder 0. Vervolgens lieten ze het plaatje met een enorme snelheid ronddraaien. Het resultaat was een klein, spekglad, volledig wrijvingloos plaatje: een supersolid. Het bestaan van supersolids was al voorspelt in theorie, maar het is voor het eerst dat het bestaan ervan experimenteel word aangetoont. Dus wie weet..... Misschien hebben we over enkele tientallen jaren wel een volledig :0 wrijvingloze :9 kunstijsbaan!

bron: FOM door: Onne Slooten

Reacties

Intelligent op 02 februari 2005 om 10:59
Als er geen wrijving is kom je niet voor uit, want je hebt geen afzetkracht.
Lisa op 03 februari 2005 om 14:27
Hallo,

als de kunstschaatsbaan wrijvingsloos is dan betekent dat dat er weinig energie verloren gaat. Als je iemand op schaatsen dan een duw geeft wordt hij alleen afgeremd door luchtweerstand. Maar dan moet je natuurlijk nog wel kunnen afzetten. Maar op schaatsen heb je aan de voorkant 'stekeltjes' hiermee kan je dan wel grip krijgen op het ijs. Als je al schaatsende je wil afzetten door je schaats iets scheef op het ijs te zetten dan moeten je schaatsen inderdaad goed scherp zijn om grip te krijgen (en rechthoekig, dan duw je de rand als het ware in het ijs waardoor je grip krijgt), als de wrijving echt nul is (wat niet zo zal zijn met de huidige vorm van de schaats) dan zullen de randen van de schaats wellicht nog wat aangepast moeten worden want anders kan je inderdaad niet meer afzetten. Gelukkig zal het moeilijk zijn om het helemaal wrijvingsloos te krijgen en dat beetje wrijving dat er nog is gebruik je dan gewoon optimaal door je schaats zo te plaatsen dat je grip hebt.

groetjes
boudewijn op 06 oktober 2005 om 22:24
en stel dat je dan valt, of uberhaubt met iets (schaats) in de buurt van dit ijs komt, zal het afkoelen tot -273 Cdas een pijnlijke ervaring als je valt, alhoewel wel een korte waarschijnlijk..

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft drieëntwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)