bronspanning en klemspanning
Neveil stelde deze vraag op 10 april 2015 om 14:34.De ohmse formule voor stroom is I= U/R. Duidelijk.
Maar nu begrijp ik niet waarom I = bron-spanning / totale R !
Ik zou denken dat integendeel de KLEM-spanning moet worden gedeeld door de totale R, aangezien dat de 'soort spanning' is bij een door weerstand belaste kring?!
Weet hier iemand raad mee?
Reacties
Een complete stroomkring zou je dan ook tekenen als een ideale spanningbron (die bijv. 1,5 V levert), een kleine weerstand Ri als interne weerstand daaraan gekoppeld. Hierover "valt" de spanning al ter grootte van I.Ri Bij een heel kleine stroom I zal dit niet erg veel zijn, maar bij een grote stroom I wel (vergelijk Ri = 0,5 Ω: bij een stroomsterkte van 1 mA zal de klemspanning 1,500 V - 1.10-3 . 0,5 = 1,4995 V zijn; bij een stroomsterkte van 1A zal dit nog maar 1,500 V - 1 . 0,5 = 1,000 V zijn).
Die 'werkelijke spanning' noem ik bron-spanning.
Nu I = bron-spanning/ totale R.
Maar waarom? Ik zou net denken dat de KLEM-spanning moet worden gedeeld door de totale R, aangezien dat de 'soort spanning' is bij een door weerstand belaste kring?!
Theo? wie kan helpen?
de gele spanningsbron heeft een bronspanning van 100 V, en een inwendige weerstand van 2 Ω. Er wordt een uitwendige weerstand van 48 Ω aangesloten.
stroomsterkte wordt dus U/R = 100/(2 +48) = 2 A.
bronspanning wordt verdeeld over de twee serieweerstanden.
Over de uitwendige weerstand dus U=IxR = 2 x 48 = 96 V, over de inwendige weerstand dus 2 x 2 = 4 V.
Klemspanning van de spanningsbron is nu dus 100-4= 96 V.
Herhaal dit sommetje voor dezelfde spanningsbron (Ubron=100V, Rinw= 2Ω) , maar nu met een uitwendige weerstand van 2 Ω.
Groet, Jan
UinwR = 25.2 = 50V
UuitwR = 25.2=50V
Uklem = 50V
Bedankt Jan, je tekening heeft de doorslag gegeven.
Zoals je ziet is klemspanning een variabele die afhangt van de totale stroomsterkte en de grootte van de inwendige weerstand. Zo werkt dat voor elke reële accu of batterij. Er zijn ook voedingskastjes die hiervoor middels ingewikkelde elektronica compenseren, tót een zeker niveau meestal, en zo de ideale spanningsbron (Uklem onafhankelijk van I) benaderen.
Merk ook op dat bij een grote stroomsterkte er in de inwendige weerstand van de spanningsbron een fors vermogen wordt ontwikkeld. Sluit deze batterij kort (uitwendige weerstand = 0 Ω) en bereken het vermogen in de inwendige weerstand. De batterij zal gloeiend heet worden. En dat is NIET goed voor de batterij (en soms ook niet voor de onoplettende omstanders die dan spetters kokende chemicaliën in het gezicht kunnen krijgen als de batterij openscheurt).
Groet, Jan
je meet dan wel een klemspanning van 1,2 Volt, maar bij belasting blijft daar bijna niets van over en werken ze dus niet meer.
Hier verwar je de termen klemspanning en bronspanning. Klemspanning is nou juist de spanning die je meet bij belasting. Zonder belasting loopt er geen stroom, valt er dus geen spanning over de inwendige weerstand, en meet je op de aansluitpunten (klemmen) dus juist de bronspanning.
Groet, Jan
Welke formule daar voor nodig is
en hoe je klem spanning.uitrekent als je maar bepaalde gegevens hebt.
ik vraag mij ook af of ik de goede keuze voor formules heb.
ik gebruik de formules
voor spannings verlies : Uv=E-Uk
voorklem spanning Uk=I.RL
voor bronspanning E = Uk+Uv
maar mijn vraag is of er ook een makkelijk manier of een andere manier van berekenen is.
groet, Lennard
Dus bij een interne weerstand Ri en een ideale spanningsbron Ubron moet gelden:
Ubron = I (Ri + Raangesloten)
Naar mate meer apparaten met hun weerstanden zijn aangesloten, des te geringer wordt het aandeel in de spanningsval ten gevolge van Ri . En de klemspanning,
Uklem = Ubron - IRi gaat dan steeds meer naar de ideale bron spanning toe.
Wat min of meer ook met jouw formule aannamen overeenkomt. Al zou ik daar om verwarring te voorkomen geen E gebruiken maar Ubron