kleurenspectrum

brenda stelde deze vraag op 12 september 2009 om 10:39.
welke kleuren zijn zichtbaar in het kleurenspectrum?

Waarvan is het kleur van het licht afhankelijk ?

Enkele soorten straling met een golflengte kleiner dan 400 nanometer.

Welke kleur heeft een mandarijntje als je het houdt in geeloranje licht, (een natriumlamp zoals die in het verkeer wel gebruikt wordt) ?

en wat voor kleur word het mandarijntje in zuiver blauw licht.?

En welke kleur licht wordt er voornamelijk opgenomen door de blaadjes van een plant?

welke conclusie kun je daaruit trekken voor zonlicht?

Reacties

Jan op 12 september 2009 om 19:21
Dag Brenda,

Ik heb je twee topics over licht even samengevoegd.

Ik kan me best voorstellen dat je een of ander niet snapt, en dat willen we je dan ook met plezier uitleggen, maar dit zijn duidelijk een serie vraagjes uit een natuurkundeboek.

Ik vermoed haast dat, als je goed je tekst leest, je meer dan de helft van die vragen zó beantwoordt. Bijvoorbeeld die over dat mandarijntje; een voorwerp werkaatst zijn eigen kleur licht, en absorbeert de andere. bijvoorbeeld, een groene auto onder zo'n gele lamp lijkt wel zwart, want het gele natriumlicht wordt geabsorbeerd, en er is geen groen licht om te weerkaatsen. En dan kun jij vast wel zelf bedenken wat een mandarijntje onder een blauwe lamp zal doen?

Wat je vraag over het kleurenspectrum betreft, als zoiets niet in je tekstboek staat (wat me zou verwonderen) dan is dat een schitterend woord om mee te googlen. Doe je dat dus aub eerst even, en als je dan vastloopt omdat je iets niet snapt, of omdat je niet zeker weet of je het goed hebt, kom dan gewoon hierheen met een gerichte vraag, dan helpen we je graag verder.

Ook, als jij je antwoorden erbij zet, dan willen we die met plezier voor je controleren. Maar nogmaals, we hebben zelf ook huiswerk, dus dat van anderen gaan we niet óók nog eens helemaal doen. We zijn een vraagbaak, geen huiswerkmachientje, OK?

Groet, Jan
Dirk op 04 september 2011 om 13:02

Geachte meneer van de Velde,

 

U zegt onder een gele lamp zie je een groene auto zwart.

Geel licht is samengesteld uit groen en rood licht.

Waarom zorgt dat 'deel'  groen uit het gele licht er dan niet voor dat je toch een donkergroene auto ziet?

Alvast bedankt,

Dirk

 

 

Theo op 04 september 2011 om 13:03

Dag Dirk,

>U zegt onder een gele lamp zie je een groene auto zwart. Geel licht is samengesteld uit groen en rood licht.

Zichtbaar licht bestaat uit electromagnetische straling van bepaalde golflengten. Rood licht heeft een langere golflengte dan blauw licht.Zonlicht is een hele verzameling straling met allerlei golflengten - waaronder straling in blauw licht en in rood licht. Elk van de golflengten heeft een andere kleur en geen van de kleuren is samengesteld uit andere. Geel is geel, blauw is blauw en groen is groen.

In de projectie-wereld (gekleurd licht over elkaar laten vallen - additieve kleuren) en verfwereld (gekleurde pigmenten over elkaar laten vallen en de "verschilkleur" tonen - subtractieve kleuren) lijkt het alsof je kleuren kunt samenstellen uit andere kleuren. Dat is niet zo - er komen alleen een aantal "gewenste" kleuren in je oog en op je netvlies en je hersenen maken daar een samengestelde kleur van. Als je het zogenaamde "witte" licht uit geprojecteerde "primitieve kleuren"rood/blauw/groen een kleurenspectrograaf of prisma laat binnengaan dan zie je niet een hele kleurenband (zoals bij het witte licht van de Zon) maar drie smalle kleurenbanden: rood, groen en blauw!

Het netvlies van je oog heeft 3 kleurgevoelige cellen ("kegeltjes") die niet voor een bepaalde golflengte maar voor een hele band aan golflengtes gevoelig is.



 De naam hebben ze voor de golflengte waarvoor ze het meest gevoelig zijn: rood, groen, blauw.
Als de rode en groene kegels gestimuleerd worden door licht van een bepaalde golflengte waarvoor beide kegelsoorten gevoelig zijn dan "zien" we die kleur: geel. Zouden we 3 kleuren (rood, groen, blauw) uitstralen zodat elke kegelsoort maximaal geactiveerd wordt, dan "zien" we wit hoewel het blauw/groen/rood is. Zonlicht heeft wel alle kleur-golflengten en elke golflengte activeert een of meer kegeltjes die voor die golflengte gevoelig zijn: we zien opnieuw "wit". Maar de oorsprong en samenstelling van beide "wit" soorten is een heel andere. Een prisma of spectrograaf laat dat bij ontleden van het licht ook duidelijk zien. Alleen je hersenen maken dit verschil niet omdat ze anders werken (met 3 kegeltjes ipv 64 miljoen verschillend kleurgevoelige kegels)  

>Waarom zorgt dat 'deel' groen uit het gele licht er dan niet voor dat je toch een donkergroene auto ziet?

Zoals boven betoogd is er geen "deel groen" in "geel licht".

Zie ook bijv

http://nl.wikipedia.org/wiki/Additieve_kleurmenging

http://nl.wikipedia.org/wiki/Subtractieve_kleurmenging

http://nl.wikipedia.org/wiki/Spectrum

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zeventien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)