hotelschakeling
jojo stelde deze vraag op 18 januari 2005 om 14:18.Reacties
Het lampje brandt als de schakelaars beiden naar boven of beneden staan. Als maar één van de schakelaars naar boven staat, kan er geen stroom lopen en is het lampje uit. In het systeembord is de mintak (boven in het plaatje) al ingebouwd. Je moet dus proberen de onderste tak na te maken. In dit geval moeten de drukschakelaars dus allebei ingedrukt of allebei niet ingedrukt zijn. Ik zal niet de hele schakeling verklappen, maar je moet gebruik maken van de EN-poorten en de invertoren. Veel schakelplezier ;)
Groeten, Melvin
(student natuurkunde aan de RU Nijmegen)
Leuk om de reacties te lezen!
Jammer alleen dat zoals je zo vaak bij Natuur-, Schei- en Wiskundigen ziet, dat ze niet zo goed uit kunnen leggen.
Daarom heb ik zelf maar lopen ploeteren en ik ben erachter gekomen wat nu het verschil is tussen een wissel- en een hotelschakeling:
-een wisselschakeling is een schakelaar waarmee je een lamp HIER (plaats 1) aan kunt zetten en DAAR (plaats 2) uit kunt schakelen. Probleem hierbij is dat je de lamp ook weer DAAR (plaats 2) aan moet doen, omdat HIER (plaats 1) buitenspel staat!
-een hotelschakelaar kent dit probleem niet en is dus, zoals o.a. melvin en nicolien zeggen, correct weergegeven in het plaatje.
De hotelschakeling ook wel slaapkamerspaarschakeling genoemd is een wisselschakeling,let wel met 3 wisselschakelaars.
Deze werd veelal in hotels toegepast vandaar de benaming. Wat was het doel van deze schakeling? De hoteleigenaren wilden ervoor waken dat er teveel vermogen werd gebruikt in de hotelkamers. Dus er mocht gelijktijdig maar 1 lamp branden, of die aan het plafond of die boven de wastafel. Hoe was de schakeling opgebouwd?
De eerste 2 schakelaars vormden een normale wisselschakeling een bij de toegangsdeur en een boven het bed, veelal een trekschakelaar. De derde schakelaar werd geplaatst bij de wastafel. Deze derde wisselschakelaar werd (verkeerd !!) gemonteerd,de draad die normaal naar de lamp loopt werd gemonteerd op het algemene of P contact. De andere van de andere 2 contacten gaan elk naar de lampen: 1 naar de plafondlamp en een naar de lamp boven de wastafel.
Deze schakelaar krijgt dan de functie van keuzeschakelaar tussen beide lampen met deze schakelaar kun je dus niet het licht uitschakelen dat gebeurt via de wisselschakeling tussen de 2 eerste schakelaars
Een wisselschakeling heeft als doel een lamp of lampengroep vanaf twee plaatsen IN en UIT te schakelen met behulp van twee wisselschakelaars. De schakeling wordt toegepast bij de verlichting van trappen, gangen en slaapkamers.
Deze schakeling wordt in de volksmond ook wel (foutief) hotelschakeling genoemd.
Een hotelschakeling bestaat uit drie wisselschakelaars, de eerste twee schakelaars vormen een normale wisselschakeling: b.v. een bij de toegangsdeur en een bij het bed. De derde schakelaar wordt bij de wastafel geplaatst. Deze derde wisselschakelaar dient als keuzeschakelaar tussen de plafondlamp en de lamp boven de wastafel. Met deze schakelaar kan het licht dus niet uitgeschakeld worden, dat gebeurt via de beide andere schakelaars.
Als laatste de kruisschakeling: Deze schakeling is een uitbreiding van de wisselschakeling. Tussen de beide wisselschakelaars zijn één of meerdere kruisschakelaars geplaatst. Deze schakeling wordt vaak toegepast in trappenhuizen of lage gangen.
Bijlagen:
Martin
Maar je mag ze van mij vrij gebruiken hoor. Knap gemaakt, en dankjewel.
Martin, Tinus, zelfde persoon?
Groet, Jan
Bijlagen: