hotelschakeling

jojo stelde deze vraag op 18 januari 2005 om 14:18.
hoe kan ik een hotelschakeling bouwen op een systeembord?

Reacties

Melvin op 19 januari 2005 om 15:35
Een hotelschakeling ziet er zo uit



 Het lampje brandt als de schakelaars beiden naar boven of beneden staan. Als maar één van de schakelaars naar boven staat, kan er geen stroom lopen en is het lampje uit. In het systeembord is de mintak (boven in het plaatje) al ingebouwd. Je moet dus proberen de onderste tak na te maken. In dit geval moeten de drukschakelaars dus allebei ingedrukt of allebei niet ingedrukt zijn. Ik zal niet de hele schakeling verklappen, maar je moet gebruik maken van de EN-poorten en de invertoren. Veel schakelplezier ;)

Groeten, Melvin
(student natuurkunde aan de RU Nijmegen)
Roland op 03 februari 2005 om 19:51
Leuk hoor de werking van de "hotelschakeling" Ware het niet dat op het plaatje niets anders wordt getoond dan een wisselschakeling. Te weten op twee plekken aan of uit kunnen schakelen. Iets dat je veel in slaapkamers ziet. Bij de deur een schakelaar en bij het bed.Een echte hotelschakeling houdt in dat je drie schakelpunten hebt. Bijvoorbeeld beneden aan de trap, op de overloop en ook nog eens op zolder. Je maakt dan gebruik van twee wisselschaklaars en 1 kruisschakelaar. In het voorbeeld is het meest voor de hand liggende en meest economische, een wisselschakelaar beneden en op zolder en de kruisschakelaar in het midden op de overloop.Succes.
Nicolien op 11 mei 2005 om 18:11
Nu mag Roland wel zeggen dat het plaatje geen Hotelschakeling is maar dan moet die dat toch wat beter onderzoeken.Ik heb namelijk een afgeronde Electrotchniek Installatie opleiding.Daarin hebben we netjes geleerd dat wat er op het plaatje staat wel degelijk een Hotelschakeling is.Je kunt de lamp netjes boven aan de trap aan of uit doen en beneden aan de trap ook. Ongeacht de stand van de schakelaar beneden of boven.Wisselschakeling is dat je of de ene lamp/appraat of de andere lamp/appraat kunt aan zetten.Het klopt dat een gewone hotelschakeling gemaakt wordt met 2 wisselschakelaars maar dan zijn ze dus wel anders aan gesloten dan bij een wisselschakeling.Waar hij mee aan komt zetten is heel wat uitgebreider dan een gewone hotelschakeling.De meeste mensen en leraren hebben het over wat op het plaatje staat. Vaak is er ook niet meer nodig.
hans.hermans@sapo.pt op 17 september 2005 om 14:40
In Portugal gebruiken ze een ander systeem met oneindig veel schakelaars. De basis is een schakelkastje (relais), dat een aansluiting heeft voor een drukknop-schakelaar, dwz. dat bij iedere druk op de knop het relais in- of uitschakelt.Het relais schakelt de lamp dus om de beurt aan of uit en we kunnen zoveel drukknoppen parallel schakelen als we willen.
Bart op 08 oktober 2005 om 10:53
Kijk eh kerel ik zit in het derde jaar elektrotechniekenik ben nog maar 1.5 maand bezig en ik zie al van ver dat die schakeling een WISSELschakeling is
Wim op 08 oktober 2005 om 14:41
Even inhaken op de naam van de schakeling.De afgebeelde schakeling is officieel een wisselschakeling.Een hotel schakeling krijg je pas als je tussen de wisselschakelingeen kruisschakelaar zet.Deze kruisschakeling kun je uitbreiden met zoveel als wenselijk kruisschakelaars.Dus twee wisselschakelaars maken een wisselschakeling, en twee wisselschakelaarsmet 1 of meer kruisschakelaars maken een hotelschakeling.Vriendelijke groetjes, Wim
moniek op 20 januari 2006 om 20:04
hoidit heb je als het goed is ook al geleerd in de 2e van de middelbare school ik zit in de 2e van het martinus college en dat hebben we al gehad maar even goed goed dat het op een site word gezet zodat je het nog even na kan lezenkuzz :)
Jeroen op 23 februari 2006 om 16:20

Leuk om de reacties te lezen!

Jammer alleen dat zoals je zo vaak bij Natuur-, Schei- en Wiskundigen ziet, dat ze niet zo goed uit kunnen leggen.

Daarom heb ik zelf maar lopen ploeteren en ik ben erachter gekomen wat nu het verschil is tussen een wissel- en een hotelschakeling:

-een wisselschakeling is een schakelaar waarmee je een lamp HIER (plaats 1) aan kunt zetten en DAAR (plaats 2) uit kunt schakelen. Probleem hierbij is dat je de lamp ook weer DAAR (plaats 2) aan moet doen, omdat HIER (plaats 1) buitenspel staat!

-een hotelschakelaar kent dit probleem niet en is dus, zoals o.a. melvin en nicolien zeggen, correct weergegeven in het plaatje.

Tinus op 04 december 2006 om 15:10

De hotelschakeling ook wel slaapkamerspaarschakeling genoemd is een wisselschakeling,let wel met 3 wisselschakelaars.

Deze werd veelal in hotels toegepast vandaar de benaming. Wat was het doel van deze schakeling? De hoteleigenaren wilden ervoor waken dat er teveel vermogen werd gebruikt in de hotelkamers. Dus er mocht gelijktijdig maar 1 lamp branden, of die aan het plafond of die boven de wastafel. Hoe was de schakeling opgebouwd?

De eerste 2 schakelaars vormden een normale wisselschakeling een bij de toegangsdeur en een boven het bed, veelal een trekschakelaar. De derde schakelaar werd geplaatst bij de wastafel. Deze derde wisselschakelaar werd (verkeerd !!) gemonteerd,de draad die normaal naar de lamp loopt werd gemonteerd op het algemene of P contact. De andere van de andere 2 contacten gaan elk naar de lampen: 1 naar de plafondlamp en een naar de lamp boven de wastafel.




Deze schakelaar krijgt dan de functie van keuzeschakelaar tussen beide lampen met deze schakelaar kun je dus niet het licht uitschakelen dat gebeurt via de wisselschakeling tussen de 2 eerste schakelaars

Chris op 07 januari 2018 om 15:49
Als elektrotechnicus deze opmerking:
Een wisselschakeling heeft als doel een lamp of lampengroep vanaf twee plaatsen IN en UIT te schakelen met behulp van twee wisselschakelaars. De schakeling wordt toegepast bij de verlichting van trappen, gangen en slaapkamers.
Deze schakeling wordt in de volksmond ook wel (foutief) hotelschakeling genoemd.
Een hotelschakeling bestaat uit drie wisselschakelaars, de eerste twee schakelaars vormen een normale wisselschakeling: b.v. een bij de toegangsdeur en een bij het bed. De derde schakelaar wordt bij de wastafel geplaatst. Deze derde wisselschakelaar dient als keuzeschakelaar tussen de plafondlamp en de lamp boven de wastafel. Met deze schakelaar kan het licht dus niet uitgeschakeld worden, dat gebeurt via de beide andere schakelaars.
Als laatste de kruisschakeling: Deze schakeling is een uitbreiding van de wisselschakeling. Tussen de beide wisselschakelaars zijn één of meerdere kruisschakelaars geplaatst. Deze schakeling wordt vaak toegepast in trappenhuizen of lage gangen.
Martin op 27 oktober 2023 om 23:29
Mooi hoor hotel schakeling. De bewegende gifjes zijn van mij. Ooit gemaakt voor www.natuurwetenschappen.nl Maar je mag ze van mij vrij gebruiken hoor. Veel plezier met de site. Martin van Gijn

Bijlagen:

Theo de Klerk op 27 oktober 2023 om 23:46
Jan van de Velde op 28 oktober 2023 om 00:11

Martin

Maar je mag ze van mij vrij gebruiken hoor. 

 Knap gemaakt, en dankjewel.

Martin, Tinus, zelfde persoon? 

Groet, Jan


Martin van Gijn op 28 oktober 2023 om 00:57
Nee niet dezelfde persoon. En ik heb nog heel veel andere gifs gemaakt die tijd. Er zijn zelfs sites die de tekening verkopen voor 2 euro of zo te downloaden 😂😂 je zou natuurlijk allemaal kunnen aanklagen. Maar ik heb er geen zin in en vooral geen tijd. Doel was om zo veel mogelijk jeugd te bereiken en interesse te wekken voor natuurkunde en natuur. 

Bijlagen:

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft acht appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)