diode schakeling sper? lamp branden?

Jacky stelde deze vraag op 17 maart 2015 om 16:59.

hoi,

Ik had vandaag een laboproef getest waarbij ik een spanning (van 0->6V) door de kring liet vloeien totdat het lampje (6V, 3W) brandt.

———>/——X——— 

Indien ik de spanning omgekeerd aansluit zou in theorie het lampje niet branden omdat de diode de stroomzin in één richting doorgeeft. Maar wanneer ik terug de spanning begin op te drijven naar 6V zie ik ook het lampje branden.

Zou de diode (1N4007) dan stuk zijn? of heb ik een verkeerde berekening gedaan? of is mijn spanning te hoog voor die kring?

 

Alvorens,

bedankt?

Jacky

Reacties

Theo de Klerk op 17 maart 2015 om 17:26
Zoals je meldt zou in sperrichting de stroom niet door de diode moeten gaan en het lampje niet branden. Als een diode stuk is werkt de schakeling meestal helemaal niet (kapotte diode werkt hetzelfde als open schakelaar). Mysterieus verschijnsel dus.
Jacky op 17 maart 2015 om 20:28
Zou het kunnen zijn dat ik een hoge stroom geeft aan mijn schakeling? Mijn bronspanning DC geeft 6V en 1A.

Het is echt wel raar.
Jan van de Velde op 17 maart 2015 om 21:00

Jacky plaatste:

 ..//.. het lampje (6V, 3W)  ..//..

I=P/U =3/6=0,5 A

oftewel, dat lampje heeft, aangesloten op een spanning van 6V, bij de operationele temperatuur een dusdanige weerstand dat er een stroom van 0,5 A door moet lopen.

als er 1A vloeit is er iets mis met je lampje en/of je voeding. 

groet, Jan
Jacky op 17 maart 2015 om 21:04

Nu ben ik die datasheet aan het nazien en er sta op:
Forward Voltage @ IF = 1.0A         VFM 1.0V

Dus is mijn spanning misschien te hoog?

Jan van de Velde op 17 maart 2015 om 23:13
Ik ben geen elektronicaspecialist.
VFM moet normaal betekenen de spanningsval (V) over de diode bij een zekere (vaak ook Maximale) stroomsterkte in voorwaartse(Forward) richting . Hier zou ik dat lezen als "bij de maximaal toelaatbare stroomsterkte van 1 A valt  er een spanning van 1,0 V over de diode".  

dat heeft weinig met de spanning van de bron te maken, maar als je zo'n diode gebruikt zul je er dus wél voor moeten zorgen dat in serie met die diode een dusdanige weerstand staat dat de stroomsterkte nooit groter dan die maximale wordt. Gebruik je een 6V bron, dan zul je dus moeten zorgen voor een serieweerstand die ervoor zorgt dat de stroom door de schakeling niet groter wordt dan de maximaal toelaatbare.

Een 6V/3W (0,5A) lampje is mogelijk ongeschikt: bij normale werking heeft dat lampje wel voldoende weerstand (R=6/0,5 = 12Ω) maar tijdens de start is de gloeidraad nog koud en kan dan makkelijk een 10 x zo kleine weerstand hebben. Of de diode bestand is tegen een kortdurende piekstroom van meerdere ampères tijdens het opstarten van de gloeilamp is dan de vraag.  

Maar nogmaals, ik ben geen elektronicus, dus neem mijn woorden hierboven niet voor evangelie aan.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft vijftien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)