John
stelde deze vraag op
15 januari 2005 om 01:14.
Hallo
Ik wil heel graag een uitgebreide verklaring hoe het komt dat als een wiel snel draait, dat er een effect optreedt waardoor je ziet alsof het wiel "achteruit" draait en daarna weer vooruit (maar langzamer dan het eigenlijk is) enz.
Alvast bedankt
Reacties
Daniël
op
16 januari 2005 om 14:15
Dit is heel lastig uit te leggen, dus zal ik het maar even simpel zeggen. Stel, je zwaait een stok heen en weer. Je ziet de stok dan maar ''af en toe'', probeer maar uit en je begrijpt wat ik bedoel. Datzelfde gebeurd bij een wiel. Omdat onze ogen niet zo snel kunnen registreren zie je de velg niet mooi rond gaan, maar je ziet hem maar ''af en toe'', als je hem dan langzaam achteruit ziet gaan betekend dat dat hij net niet een rondje heeft gemaakt als je oog het weer registreerd, dus dan zie je hem weer net voor het vorige punt. Daarom lijkt het net alsof hij achteruit draait.
Bert
op
17 januari 2005 om 10:54
Dag John en Daniel,
als je iets maar vaak genoeg zegt dan geloof je na een tijdje vanzelf dat het waar is. Maar het is helemaal niet zo dat je (met het blote oog ) een wiel achteruit ziet draaien, of een stok ziet stilstaan.
Maar als je regelmatig naar de televisie kijkt, dan zie je wel zulke beelden: vooral de spaakwielen van postkoetsen vertonen het gedrag dat jullie beschrijven,en dat daar Daniel ook goed verklaard wordt. Het komt dus niet door de traagheid van het oog, maar doordat televisiebeelden uit een opeenvolging van afzonderlijke, stilstaande beelden bestaan.
in de bijlage een filmpje waarbij de helicopterpiloot en de cameraman een afspraak hebben gemaakt. De titel zegt alles.
Dat een televisie een flitslamp is kun je ook zien door voor de TV iets snel te laten bewegen, een stok b.v. of waterdruppels uit een fles.
En toch kan het effect ook worden waargenomen met het blote oog! In feite is de verklaring echter al gegeven en met natuurlijk licht zal het ook niet optreden. Maar homo electricus gebruikt veel lichtbronnen die bij nader inzien niet zo continu licht geven. TL buizen, bijvoorbeeld, knipperen met een frequentie van 50Hz (tenzij je een dure apparatuur hebt, dan knipperen ze met 100Hz). Onder -alléén- TL licht (de gemiddelde fietswerkplaats) zul je dus hetzelfde effect met het blote oog kunnen zien. De TL-buis fungeert dan als een stroboscoop.