Cyril
stelde deze vraag op
07 november 2008 om 09:32.
Ik heb bepaalde ruimtes die verwarmd worden. Ik zou graag de formule weten om te berekenen hoeveel energie er nodig is om deze ruimte op een constante warmte te houden en de formule om de benodigde energie te berekenen om de ruimte van een bepaalde temp. op te warmen naar een hogere temp.
Reacties
Jan
op
07 november 2008 om 17:58
Dag Cyril,
Daar bestaat niet zomaar een overal toepasbare formule voor. Er is natuurlijk een hele set berekeningsmethoden voor zoiets (warmtestromen) beschikbaar. Zo kun je betrekkelijk makkelijk berekenen hoeveel warmte je verliest door een ruit van zus en zo dikte, zus en zo oppervlak, bij een zus en zo buitentemperatuur, een zus en zo binnentemperatuur en een zus en zo windsnelheid. Maar ja, da's nog maar die ene ruit. Vergelijkbare berekeningen kun je uit gaan voeren voor vloeren, plafonds, binnen- en buitenmuren, en voor je het weet heb je voor een eengezinswoning een honderdtal parameters die van belang zijn, nog een tiental gemiddelde waarden die je met een natte vinger inschat, en nog een tiental aannames die je maakt.
Vanwaar je vraag eigenlijk?
Groet, Jan
Cyril
op
12 november 2008 om 14:27
Ik ben een kosten toerekening aan het maken per activiteit voor een logistiek bedrijf. Ik weet de energiekosten maar wil weten wat ongeveer de verhoudingen qua kosten per ruimte is. Ik dacht dit te doen door het volume te berekenen, kijken wat de temperatuur per ruimte is (resp. 18 en 20 graden). Als ik hier dan de benodigde energie bij uit kan rekenen kan de verhouding tussen energie doorvoeren naar de kosten. De berekening voor de energie hoef niet tot in de puntjes te kloppen, het is meer om een verdeelsleutel te bepalen.
Is er geen vereenvoudigde formule om bijv. de benodigde energie te berekenen voor een ruimte van 63000 m3 bij een temp van 18 graden Celsius?
vgr, Cyril
Cyril
op
12 november 2008 om 14:29
Ramen en dergelijke zouden inprincipe achterwegen gelaten kunnen worden!!
Jan
op
12 november 2008 om 19:09
Als het meer is om een verdeelsleutel te bepalen, dan zou ik de oppervlakte buitenwand+dak nemen vermenigvuldigd met het verschil in buitentemperatuur en gewenste binnentemperatuur. Dan gaan we tóch weer aannemen dat alle ruimten relatief evenveel ramen en deuren hebben, en dat alle ruimten even goed geïsoleerd zijn. De verhouding tussen die getallen geldt dan wel als een redelijke benadering van het de verhouding in energiegebruik.
Dan nóg is dat natuurlijk een momentopname. Als je in verschillende ruimten verschillende gewenste binnentemperaturen hebt kan een graad verschil in buitentemperatuur de verhouding weer helemaal overhoop gooien. Zoiets kun je met wat jaargemiddelde gegevens van KNMI natuurlijk wel weer uitmiddelen over een gemiddeld jaar.
Er is simpelweg niet een echt simpele oplossing voor je probleem. Sorry. De natuur zit niet zo eenvoudig in elkaar als een accountant zich soms zou wensen......