functie watertoren
L.J. stelde deze vraag op 04 november 2008 om 11:05.Hoe komt het water boven in de watertoren?
Al helemaal in de tijd dat pompen nog niet bestonden, werd het gewoon in emmertjes naar boven gesjouwd?
Bvd,
L.J. Dijkhuis
Reacties
Dat wordt een stukje techniekgeschiedenis:
Vraag je eens af: vanaf wanneer werden waterleidingen (en dus ook watertorens) min of meer algemeen aangelegd?
Vraag je ook eens af: vanaf wanneer hadden we windmolens of stoommachines? Wat voor ding kun je aan zo'n windmolen of stoommachine vastknopen? (google bijvoorbeeld eens met newcomen engine) Zouden ze die dus toen mogelijk ook al gehad hebben?
Het lijkt me dus bijzonder onwaarschijnlijk dat ze dat ooit met emmertjes gedaan zouden hebben.
groet, Jan
dus een watertoren gebruikt wel stroom?
Dag Mike.
Ja en nee. Een watertoren zit gewoon "naast" het leidingcircuit. Het is niet zo dat alle water dat in een stad met watertoren wordt geleverd naar die watertoren wordt gepompt. In hoofdzaak stroomt het water langs de watertoren.
Stel, een wereldcupfinale. In de rust gaat iedereen naar de WC en trekt door. Dan zit er ineens een enorme piek in het waterverbruik.
De pompen, die meestal ver weg bij een waterbron staan, kunnen die levering eventjes niet bij houden. De druk daalt sterk omdat water niet kan uitzetten of samengeperst worden. Maar nu kan de voorraad in de watertoren dienen als aanvulling op het van ver komende water.
Door de hoogte van de toren houdt die ook de druk in de stad in orde.
Als de tweede helft weer begint draaien de pompen gewoon door en brengen het water in de toren weer op niveau.
Een watertoren is dus meer een "buffer" om pieken in de levering op te vangen. Het aanpassen van het pompvermogen aan de afname is nu makkelijker bij te regelen.
Tegenwoordig worden watertorens minder gebruikt. Het zijn nogal dure installaties, en we hebben tegenwoordig computergestuurde regelingen en modernere, makkelijker regelbare pompen. In de streek waar ik woon zijn de vier watertorens die bij de grotere stadjes stonden al ruim een jaar of twintig buiten gebruik.
Duidelijk zo?
Bij mij in het dorp Bussum is de watertoren omgebouwd tot volledig zelfvoorzienend gebouw - http://www.watertorenbussum.nl/
In Amerika zie je nog wel watertorens bovenop hoge flatgebouwen. Dan zou permanente druk op het waterleidingnetwerk om zelfs de 40ste of hogere verdieping te bereiken te hoge permanente druk op de leidingen beneden veroorzaken. Dus moeten die flats zelf hun watervoorziening regelen. Met eigen pompen zorgen ze dat de tanks op het dak vol komen. De bovenhelft wordt voor dagelijks gebruik benut, de onderhelft voor bluswater voor de brandweer mocht een deel van het gebouw in de fik staan. Veel torens op het dak worden uit zicht gehouden. Tegenwoordig zijn er ook pompsystemen die zonder toren kunnen. Maar dan heb je wel meteen een probleem als de stroom uitvalt en de pomp niet werkt. Meer op http://people.howstuffworks.com/water.htm
bedankt voor de info jan en theo