Wat is krachtiger warm of koud water?

John stelde deze vraag op 15 oktober 2008 om 11:35.
LS,

Ik heb een Radiator geplaatst in een garage waar geen toevoer van C.V. is.
Deze radiator wil ik gaan verwarmen door een elektrisch staaf verwarmingselement in een buis te plaatsen. Deze buis wordt gekoppeld aan de Radiator en gevuld door leiding water.

Warm water heeft het kenmerk op te stijgen en drukt het koud water hierdoor weg, er is strooming.
Nu heeft de leiding voor het terugkomende koude water een tegendruk regelaar, deze sluit als er een tegendruk van de verkeerde richting komt. 

Mijn vraag; (zie plaatje) is het terugstroomende water krachtig genoeg (en blijft dat zo) om terug in de buis te komen? Of is het warme water krachtiger zodat de tegendruk regelaar gesloten blijft?
Dit is bij een gesloten systeem, de kraan is gesloten en er is geen lucht in de leiding.

En wat gebeurt er met de tegendruk regelaar als de kraan opengezet wordt?

Reacties

Jan op 15 oktober 2008 om 12:57
Dag John,

ten eerste zie ik helemaal geen plaatje.

Ten tweede begrijp ik uit je verhaal dat je circulatie wil krijgen door temperatuurverschillen, dus zonder circulatiepompje. (begrijp ik dat goed?) Op zich is dat bést mogelijk, maar de drukverschillen die je zo krijgt zijn best wel klein. Ik vraag me af of dat voldoende is om wat jij de tegendrukregelaar noemt (terugslagklepje??) open te laten gaan.

groet, Jan
John op 15 oktober 2008 om 16:04
Hallo Jan,

Het klopt, ik wil een circulatie door temperatuurverschillen krijgen zonder een circulatiepompje te gebruiken. Waarbij de uitgang van de radiator een terugslagklepje krijgt.

Het warme water kan twee kanten uitgaan, een naar de ingang van de radiator en de ander naar de uitgang van de radiator die afgesloten wordt door een terugslagklepje.

Wat gebeurt er met de circulatie?

Het plaatje was een excel document, deze mag ik niet toevoegen.

mvg
John
Jan op 15 oktober 2008 om 17:06
Ik denk niet dat je terugslagklepjes gaat vinden die bij de geringe drukverschillen veroorzaakt door temperatuurverschillen BINNEN een radiator open zullen gaan.

Verder vraag ik me af of je niet een beetje gevaarlijk bezig bent. Knutselen met een (naar ik aanneem 230 V) metalen verwarmingselement in een (naar ik aanneem) metalen radiator, gevuld met (corrosief) water.

Voor een paar tientjes koop je een oliegevuld elektrisch radiatortje, op verschillende vermogensstanden instelbaar, inclusief thermostaatfunctie. Is dat niet wijzer?
John op 15 oktober 2008 om 22:21
Hallo Jan,

Bedankt voor je reactie,

Eerst wou ik de raditor met behulp van een miniboiler samen met een verwarmingspomp verwarmen. Maar bij het zoeken in de bouwmarkt zag ik dat er ook verwarmingselement staven te koop zijn, van het merk Haceka (ook te vinden op internet). Deze zou geschikt zijn voor een design radiator of radiator waarbij de ingang diep genoeg is (met verschillende soorten watt).
Dit systeem aansluiten op een tijdschakelaar (230v) en enkele uurtjes in de nacht laten lopen zodat de eerst kou gebroken wordt.

Hierop kwam de gedacht om doormiddel van het natuurlijke proces, warm water stijgt op, de radiator te verwarmen. echter moet er een ciculatie zijn. Daarom de terugslagklep zodat het water maar een kant op kan gaan.

Het is misschien een dwaas plan maar de nieuwsgierigheid of dit kan is groot geworden. Wat doet het water, is dit op een andere manier mogelijk?
Uiteraard kan doormiddel van een elektrische kachel de garage verwarmt worden. Maar als het mogelijk is de radiator op bovenstaande manier warm te krijgen dan kan ik de uitgang ook aansluiten op de kraan en zo werkt de radiator als een soort boiler.



mvg
John

Bijlagen:

Jan op 15 oktober 2008 om 23:57
Dag John,


Wat ik ervan begrijp is dat je je verwarmingselement inbouwt in een leidingsysteem.

Ik kan je verzekeren dat dat zo niet werkt. Het drukverschil dat wordt opgebouwd door het verschil tussen koude en een warme waterkolom in zo'n horizontaal systeem is zéker niet voldoende om een enigszins fatsoenlijke circulatie te krijgen.

Hééél lang geleden waren er CV-systemen die zo (pomploos) werkten, maar dan stond de ketel in de kelder en gingen er vrij forse circulatiebuizen door het hele huis. Je stak dan in oktober de kachel aan, en deed die in mei weer uit. Na het aansteken duurde het soms een paar dagen voordat de circulatie in heel het huis weer een beetje redelijk op gang was. Je mocht de kachel dan ook eigenlijk niet uitdoen, want dan was je na het terug aansteken weer een paar dagen bezig om de circulatie terug op gang en daarmee je huis terug behaaglijk te krijgen.

groet, Jan
John op 16 oktober 2008 om 11:05
Hallo jan,

Je hebt mij doen overtuigen dat het niet gaat werken zoals ik gehoop had.
Om mijn probleem (kou uit de garage halen) op te lossen wordt iets duurder, ik ga een miniboiler met pomp aansluiten op de radiator.
Op deze manier kan ik een radiator verwarmen of warm water uit een kraan laten lopen.

Dankje voor de uitleg.

mvg
John

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft vijfentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)