licht en radiogolven
Koen stelde deze vraag op 02 mei 2008 om 20:25.Een vraag over het verschil tussen licht en radiogolven :
Ik sta in een volledig afgesloten (en dus donkere) kamer, buiten de kamer zendt een vriend zowel lichtgolven als radiogolven uit.
Hoe komt het dat mijn ogen de lichtgolven niet ontvangen(we stellen dat het licht dat mn vriend uitzend zich in het zichtbare gebied bevindt) en ik de kamer als donker ervaar, maar dat mijn radio de radiogolven WEL ontvangt en ik uit de speakers geluid hoor komen??
Van wat ik weet zijn Radiogolven en lichtgolven bijden electromagnetische golven en zouden deze zich dus hetzelfde moeten gedragen ten opzichte van de gestelde afgesloten kamer...
Het verschil in Golflengte heb ik overwogen maar volgens mij heeft dat niets te maken met doordringbaarheid?
Ik sta voor een raadsel ! bij voorbaat dank voor je reactie :-)
Gr
koen
Reacties
Hallo Koen,
leuke vraag.
Weet je wat een kooi van Faraday is? Dat is een metalen kooi die electromagnetische straling tegenhoudt. Als in zo'n kooi gaat zitten dan zul je merrken dat je in de kooi geen radiosignalen meer kunt ontvangen. Het werkt ook nog als je de kooi van metaalgaas maakt, waarbij je door de gaten naar buiten kunt kijken! Deze situatie is precies het omgekeerde van het geval dat jij beschrijft.
Hoe komt het nou dat het gaas zichtbaar licht wel doorlaat, maar radiogolven afschermt? Dat heeft wel degelijk met de golflengte te maken: voor radiogolven is de golflengte al gauw 1 meter of meer, voor zichtbaar licht minder dan 1 micrometer. Dus als je metaalgaas zou maken met gaatjes die kleiner zijn dan 0,1 micrometer, dan zou dat gaas zichtbaar licht en radiostraling tegenhouden.
Terug naar jouw probleem. Als licht door de wanden van de donkere kamer wordt tegengehouden maar radiostraling niet, dan betekent dat, dat er op een schaal van de golflengte van de radiostraling geen stromen kunnen lopen. Dat is het geval bij isolatoren, zoals plastic, hout etc. De reden dat zichtbaar licht wel tegengehouden wordt, is dat in isolatoren op kleine schaal wel 'stromen' kunne lopen: de lichtdeeltjes (fotonen) raken hun energie kwijt aan een electron, dat daardoor een 'sprongetje' kan maken, bijvoorbeeld naar een naburig atoom maar niet veel verder.
Tenslotte zijn er ook nog stoffen die electromagnetische straling en radiostraling allebei doorlaten. Denk maar aan (plexi)glas, of allerlei kristallen zoals zout en suiker. In deze stoffen heeft zichtbaar licht net te weinig energie (en dus een te grote golflengte) om de electronen te laten 'springen'.
Groeten,
Bert
bedankt voor je reactie :) het is me nu helemaal duidelijk !
Elektrische velden (de ene component van elektromagnetische straling) laat zich geheel tegenhouden door een kooi van Faraday. Als die massieve wanden heeft komt niets er doorheen (koekblik met een mobieltje or radio erin). Met gaten in de wand (gaas) moet de afstand tussen de gazen draden (veel) kleiner zijn dan de golflengte van de straling. Zo is radiostraling al snel tegen te houden met kippengaas (golflengte van meters) maar magnetronstraling niet (kijk maar naar het gaas in een deur ervan).
De magnetische veld component van straling laat zich niet tegenhouden - wel verzwakken doordat het afschermingsmateriaal een "gemakkelijker", minder weerstand, gevende eigenschap heeft dan door lucht. Zo wordt ook weekijzer in spoelen en transformatoren gebruikt.
Sam plaatste:
Hey hoop dat iemand me kan helpen heb een opdracht van school gekregen de opdracht is om met een oplossing te komen om onzichtbare signalen te blokkeren Radio golven en heb veel gelezen over de kooi van frayday en ook mu matriaal dus me vraag weet iemand wat de beste oplossing en heb gelezen over de kooi van frayday maar hoe te maken welke afmeting moet het gaas hebben ect hoop dat iemand mijn kan helpen graag bedanktDoe jezelf een lol en leer zinnen te maken met interpunctie: hoofdletters, punten, komma's, vraagtekens etc. Wat jij hier schrijft is bijna niet meer te lezen, vooral ook omdat je zelf op den duur de bomen niet meer door het bos ziet en zinnen maakt die niet meer kloppen.
Groet, Jan
Er is veel "onzichtbaar" maar hebben we het over elektromagnetische straling (zoals radiogolven, licht, magnetronstraling e.d.?)
Je mag van alles in van alles stoppen, het enige van belang is dat de buitenste doos de straling tegenhoudt. En dat kan massief (een groter koekblik) of van kippengaas zijn, zolang de maasgrootte in het gaas maar veel kleiner is dan de golflengte van de elektromagnetische straling.
Wees duidelijk over wat je vraagt en allicht kunnen we helpen...