Wat is zwaartekracht?
Koen stelde deze vraag op 20 april 2008 om 17:04.Hier een vraag mbt tot vacuum en kracht :
Ik neem een ruimte die ik vervolgens vacuum trek, en wel zò dat het vacuum zo hoog mogelijk is(ik weet niet of ik theoretisch met een perfect vacuum kan werken?). in deze ruimte laat ik een steen vasthouden door een grijpertje die ik dmv een elektrisch signaal laat openen zodat de grijper de steen loslaat.
Mijn vraag is nu : als je ervan uitgaat dat de deeltjes in de ruimte('lucht')elkaar nagenoeg niet raken of er zelfs niet zijn(perfect vacuum), hoe verklaar je dan dat het steentje valt, of met andere woorden : er een kracht naar beneden is gericht ?
dat kracht zich door de ether zou verplaatsen kan volgens mij niet omdat wetenschappelijk is aangetoont dat deze niet bestaat?(of ieg nog niet is aangetoont dat deze bestaat)
een andere oplossing zou het zwaartekrachtveld zijn, maar in het vacuum dat ik hier bedoel bevinden zich (nagenoeg) geen atomen dus hoe manifesteerd dit veld zich dan?
Gr Koen
Reacties
Dag Koen,
dat kracht zich door de ether zou verplaatsen kan volgens mij niet omdat wetenschappelijk is aangetoont dat deze niet bestaat?(of ieg nog niet is aangetoond dat deze bestaat)
De "ether" waar jij het over hebt werd vroeger gedacht te bestaan als medium voor licht om zich in voort te planten. Michelson en Morley toonden met hun interferometer aan dat licht geen ether nodig had. Sindsdien is de ether naar het rijk der fabelen verwezen.
Een veldkracht als zwaartekracht (en coulombkracht, en magnetische kracht) heeft verder ook niets nodig om zich op afstand voelbaar te maken.
Zwaartekracht is een kracht tussen twee voorwerpen met massa. We weten nog niet precies waardoor die wordt veroorzaakt. Maar we weten wel dat het niks uitmaakt wát er zich tussen die twee voorwerpen bevindt. Zwaartekracht trekt zich niets aan van vacuüm of niet. Gelukkig maar, want dankzij de zwaartekracht tussen Zon en Aarde blijven we in een baan rond de Zon. En dat terwijl die 150 000 000 km tussen Zon en Aarde toch (nagenoeg) vacuüm zijn.
Groet, Jan
Hey! bedankt voor je reactie!
Zwaartekracht is een kracht tussen twee voorwerpen met massa. We weten nog niet precies waardoor die wordt veroorzaakt.
We weten toch allang hoe deze wordt veroorzaakt? je zegt al zelf :
De zwaartekracht wordt veroorzaakt door twee voorwerpen met een massa,dit is lijkt me meteen ook de conclusie omdat deze kracht alleen optreedt als je twee of meer massa's hebt?
De wetenschap weet dus niet hoe deze kracht wordt overgebracht? Aan het feit dat het steentje op aarde in een bijna perfect vacuum valt concludeer ik dat deze kracht zoiets is als licht omdat het dus helemaal geen deeltjes nodig heeft, daarom kwam ik ook met de ether op de proppen... er moet toch ièts zijn waar de kracht zich door beweegt ? een medium? een dimensie?
Ik vraag me af of je (net als de fotonen opvangen bij licht) de zwaartekracht kunt meten? (en dan bedoel ik niet Massa x versnelling) Want hoe kan het er nu zijn in een vacuum terwijl het er niet is? (kracht bestaat niet uit deeltjes toch?)
Hoe meer ik er over nadenk hoe vreemder het wordt =P
Wat is kracht?!
Gr
koen
Dag Koen,
Ja, natuurlijk wordt zwaartekracht veroorzaakt door massa. Maar dat is nog geen antwoord op de vraag: "HOE??"
Wat we ons afvragen is HOE die massa nou eigenlijk die zwaartekracht veroorzaakt. We vermoeden dat er (massaloze) deeltjes bestaan, genaamd gravitonen, en dat die er op een of andere manier voor zorgen dat massa's elkaar aantrekken. Als dat zo is zouden we misschien in de toekomst inderdaad op een bepaald punt ergens het aantal gravitonen en hun bewegingsrichting kunnen meten, en zo de zwaartekracht in dat punt (met grootte en richting) bepalen.
Er zijn wel meer van die vreemd lijkende deeltjes. Die hebben trouwens geen van allen een medium nodig om zich voort te planten. Veel van die deeltjes gaan trouwens moeiteloos door materie heen. Bijvoorbeeld, van de ongeveer 70 miljard neutrino's die elke seconde door je duimnagel heenvliegen merk je niks.
Tot het zover is zullen we het moeten doen met F= m·a , dus inderdaad aan de hand van een bekende massa en versnelling de zwaartekracht bepalen.
Groet, Jan