translatie en rotatie

sharita stelde deze vraag op 12 januari 2008 om 13:48.

Kan iemand mij de definitie geven / uitleggen van translatie en rotatie?? Waarschijnlijk is deze vraag voor degene die op deze site zit een verschrikkelijk makkelijke / stomme vraag is, maar ik kan nergens precies vinden wat het nou precies inhoudt, en ik hoop dat een van jullie mij hierbij kan helpen...

groetjes Sharita

Reacties

Jan op 12 januari 2008 om 18:29

Dag Sharita

Van translatie en rotatie spreken we bij bewegingen.

Bij translatie beweegt een voorwerp rechtlijnig van een punt naar een ander, een fiets rijdt van A naar B.

Bij rotatie beweegt het voorwerp in een cirkelvormige beweging rond een vast punt, het ventieltje roteert rond de as van het wiel.

Die bewegingen kun je dan weer combineren natuurlijk. Want dat ventieltje roteert, maar translateert verder natuurlijk ook met de fiets mee van A naar B.

Duidelijk zo?

Groet, Jan

sharita op 13 januari 2008 om 13:01

Ja dit is zeker duidelijk. Ik moet nu zelf een analyse maken van de schoolslag. Bevindt er zich dan rotatie in de knieen en ellebogen, en transleert het gehele lichaam?

 groetjes

Jan op 14 januari 2008 om 20:22

Szooo, Sharita, dat dreigt een heftig stukje biomechanica te worden. Hoever wil je hiermee gaan eigenlijk?

Oh ja, bij die rotatie vergeet je heupen en schouders...

Groet, Jan

 

sharita op 14 januari 2008 om 23:00

Jaja het is wat, mn favo onderwerp. Gelukkig lag mijn deel bij het anatomische gedeelte, en was mijn enige beetje biomechanische onderdeel de translatie en rotatie. Uiteindelijk makkelijker te verklaren dan verwacht.

 Zijn nu klaar met het werkstuk, morgen het forum. Bedankt voor de reacties en als ik nog een bijles biomechanica nodig heb, dan weet ik waar ik terecht kan!

Mark op 20 oktober 2020 om 15:35
Ik heb dan ook een vraag.. Ik moet de juiste biomechanische terminologie (translatie, rotatie, as, vlak, schijnrotatie en houding) benoemen van de vouwhang tijdens het ringzwaaien. Deze moet ik echter in één korte zin beschrijven. Zou iemand mij hierbij kunnen helpen. 

Wordt gewaardeerd!!
Theo de Klerk op 20 oktober 2020 om 15:45
Kijk hier eens bijv. https://www.real-world-physics-problems.com/physics-of-gymnastics.html want als je weet wat de mechanische betekenis is van translatie (verplaatsing), rotatie (draaien), as (waaromheen je roteert), vlak (waarin je beweegt of draait) dan kun je waarschijnlijk de termen toepassen op onderdelen van het ringzwaaien.  Met "schijnrotatie" en "houding" kom je in de natuurkunde niet zo ver. Net zoiets als (in de oudheid) een cijfer voor vlijt...
Mark op 20 oktober 2020 om 16:55
Super, bedankt!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft vijfentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)