Het effect heet smeltpuntsverlaging of vriespuntsverlaging. Even gekeken in Wikipedia en een goede uitleg gevonden:
Vriespuntsdaling is het verschijnsel dat de temperatuur waarbij een vloeistof vast wordt daalt als er andere stoffen in opgelost zijn.
Meting van de vriespuntsdaling is een methode om de moleculaire massa van een stof te bepalen. De mate van vriespuntsdaling is namelijk niet afhankelijk van de soort opgeloste stof, doch alleen van het aantal opgeloste deeltjes. Hoe meer deeltjes er opgelost zijn, hoe meer het vriespunt van het oplosmiddel daalt. Dit verschijnsel vormt daarmee de basis voor de gladheidsbestrijding door middel van strooizout (pekel).
Verder is de vriespuntsdaling afhankelijk van het oplosmiddel. Die afhankelijkheid heet de molaire vriespuntsdaling. Voor water is die constante 1,86 kg.K/mol. De opgeloste deeltjes zijn:
De vriespuntsdaling kan berekend worden met de volgende formule: 
Hierin is ΔT de vriespuntsdaling (in K of °C), K de molaire vriespuntsdaling van het oplosmiddel, m het aantal gram opgeloste stof per 1,0 kg water en M de molmassa van de opgeloste stof.
Groet, Boris