filamentlampje

Annieke stelde deze vraag op 21 oktober 2007 om 17:45.

Hoihoi,

 

ik moet voor natuurkunde een opdracht maken, en ik heb een paar vragen:

wat is een filementlampje?

welk symbool heeft dit lampje?

 

Reacties

Jaap op 21 oktober 2007 om 19:05

Dag Annieke,
Een filamentlamp is een lamp waarin een gloeiende draad de lichtbron is. Het filament is de gloeiende draad. Een filamentlamp is dus een gloeilamp: bij voorbeeld een "gewone" gloeilamp van 60 watt, of een halogeenlamp. In veel gloeilampen is de gloeidraad tot een spiraal opgekruld. De draad bestaat meestal uit het metaal wolfram.
De draad gaat gloeien als er een elektrische stroom door loopt. De stroom geeft energie af in de gloeidraad. De gloeidraad wordt zo heet, dat hij licht gaat uitzenden.

Die elektrotechnische symbolen (of de betekenis die ze hebben) zijn niet over heel de wereld allemaal precies hetzelfde, daar zijn we best wel een beetje slordig mee. 


(http://www.paulherber.co.uk/visio-electrical/)

In de Nederlandse natuurkundeboekjes gebruiken we meestal die "lamp 1" of "lamp 3" uit de tabel hierboven. Lamp 3 (met die cirkel eromheen) wordt dan meestal opgevat als een signaallampje, dus een lamp die niet bedoeld is om te verlichten, maar eerder om aan te duiden dat er iets aan de hand is. Ik denk  niet dat er een docent is die een van de twee fout zal rekenen.

Groeten, Jaap Koole

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft negen appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)