calorimeter

esmee stelde deze vraag op 21 oktober 2007 om 14:34.

 Hooooooi,

hoe werkt een calorimeter nou precies?

we doen er een proef mee maar begrijpen het niet

 

 

Reacties

Pieter op 21 oktober 2007 om 14:41

De naam "calorimeter" (zonder "e") is afgeleid van "Calor", latijn voor warmte. Eigenlijk weinig meer of minder dan een goede thermoskan. In zijn eenvoudigste vorm is het een goed geïsoleerd potje met een thermometer om de temperatuur van de inhoud te kunnen bepalen. Er kan (idealiter) geen warmte in of uit, daar binnenin laat je iets gebeuren (chemische reactie, smeltende stof, etc )  en je kunt dan temperatuurverandering meten. Met die gegevens kun je dan zaken als reactiewarmte, smeltwarmte etc van allerlei stoffen bepalen. Daar komen al die sommetjes vandaan.

een eenvoudige calorimeter

Het potje is vaak van glas, aluminium of roestvaststaal, en dat is omgeven met isolatiemateriaal of, zoals in een thermoskan, door een vacuüm. Vaak worden nog andere doorvoeren in het deksel gemaakt, bijvoorbeeld voor een roerwerkje, een verwarmingselementje (dompelaar) of iets dergelijks.

Mogelijk kom je ook nog wel eens de termen "bomcalorimeter", "vlamcalorimeter" of "reactiecalorimeter" tegen. Die gebruik je voor wat ingewikkelder proeven dan het smelten van een ijsklontje. 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft twaalf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)