bepaling lengtegraad

Daan stelde deze vraag op 17 oktober 2007 om 14:19.

Als ik nou op zee zou zitten en alleen een klok hebben die gelijk loopt aan Greenwich en een stopwatch om het tijdverschil te bepalen als de zon op z'n hoogste punt staat. Ik stel vast dat het verschil 2 uur is, dat ik dus op 30graden. Maar hoe weet ik dat of dat ooster- Of westerlengte is? In dit geval zou het alleen maar west kunnen zijn omdat het aan de andere kant geen zee is, maar hoe stel je dat normaal vast?

 Alvast bedankt,

Daan

Reacties

Jan op 17 oktober 2007 om 16:49

Dag Daan,

Die 2 uur, is dat vroeger of later dan Greenwich? Zou je daaruit misschien iets kunnen concluderen?

Kom maar terug met je conclusies, dan checken we die even.

Groet, Jan

Daan op 17 oktober 2007 om 18:58

O daar had ik nog niet aan gedacht, als het eerder is dan is het westerlengte en als het later is dan is het oosterlengte. Of andersom?

 en hoe bepaal je dan bij de breedtegraad of het noorderbreedte en zuiderbreedte is. Als je de hoek met de poolster zou meten. Op de noordpool is die precies 90graden, en op de evenaar 0graden. Hoe weet je dan als je op het zuidelijk halfrond staat dat je daar staat?

Jan op 17 oktober 2007 om 20:14

als het eerder is dan is het westerlengte en als het later is dan is het oosterlengte. Of andersom?

Laat ik het zó stellen voordat we helemaal in de war raken: als je chronometer met Greenwich-tijd 10:00 uur aangeeft op het hoogste zonnepunt bevind je je 30° ten oosten van Greenwich (30°OL)

 en hoe bepaal je dan bij de breedtegraad of het noorderbreedte en zuiderbreedte is. Als je de hoek met de poolster zou meten. Op de noordpool is die precies 90graden, en op de evenaar 0graden. Hoe weet je dan als je op het zuidelijk halfrond staat dat je daar staat?

Je schrijft de poolster, maar je bedoelt Polaris. Poolster is een algemene benaming voor een ster die (redelijk netjes) in het verlengde van de aardas staat. In het noorden is dat Polaris. http://nl.wikipedia.org/wiki/Poolster

Daar lees je dat er in het zuiden geen duidelijke ster is die momenteel netjes in het verlengde van de zuidelijke aardas staat. Maar toch is daar in de buurt wel iets bruikbaars:http://nl.wikipedia.org/wiki/Zuiderkruis

Groet Jan

 

Daan op 17 oktober 2007 om 20:30

dus de noorderbreedte bepaal je door te kijken welke hoek je maakt met Polaris. En als je dan op het zuidelijkhalfrond staat, dan moet je kijken naar een andere ster in het verlengde van de aardas? Hoe weet je dan dat dat niet Polaris is?

 Groet, Daan

Jan op 17 oktober 2007 om 20:57

Hou je vast Daan, hier komt weer een "oh ja" moment:

Kun jij dwars door de aarde heenkijken? (zie bijlage)

 

Daan op 17 oktober 2007 om 22:01
Ik snap nu wel gewoon hoe je de breedtegraad op het noordelijkhalfrond berekent, maar het is nog steeds niet duidelijk hoe dat dan zit op het zuidelijkhalfrond. Ik snap ook dat je niet zoals in de tekening door de aarde naar polaris kan kijken, maar hoe bepaal je het dan wel?
Jan op 17 oktober 2007 om 22:15

waar ik je al eerder naar verwees:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Zuiderkruis

En als je weet waar het zuiden ligt, weet je toch ook waar het noorden ligt?

:)

Daan op 18 oktober 2007 om 23:04

Ik weet het al:) als je op het zuidelijk halfrond staat gebruik je gewoon de zon, het enige verschil is dat je het dan overdag moet doen.

Als je kijkt wanneer de zon op z'n hoogste punt is en dan de hoek meet waaronder jij hem bekijkt en trekt deze af van 90 weet je op welke graad zuiderbreedte je zit! Ik dacht moet nog even laten weten dat ik er uit ben.

Jan op 19 oktober 2007 om 08:43

Dag Daan,

Da's een mogelijkheid, (al zul je dan wel ingewikkelde berekeningen moeten gaan maken in verband met seizoenen) maar er is één ding dat je nog steeds niet doorhebt. Op het noordelijk halfrond gebruik je Polaris om het noorden te bepalen, omdat die ster zich vrijwel in het verlengde van de aardas boven de noordpool bevindt. Maar die aardas loopt gewoon door de aarde heen en kun je via de zuidpool weer netjes verlengen de ruimte in. Als je die lijn doortrekt komt die op een goed moment heel dicht in de buurt van het sterrenbeeld Zuiderkruis. En dan kun je dat sterrenbeeld dus als "poolster" gebruiken. Op het noordelijk halfrond zie je dus Polaris altijd boven de noordpool staan, op het zuidelijk halfrond zie je dus het Zuiderkruis altijd boven de zuidpool staan.

Lees nou die twee wiki-links nog eens goed?

Groet, Jan

Mert op 18 oktober 2018 om 16:04
  • Beste Daan, je kan ook de zuidelijke stergroep gebruiken, de sterren die ook op de Australische vlag staan!
Jan van de Velde op 27 oktober 2018 om 21:08
dag Mert,

die "zuidelijke stergroep" uit de Australische vlag is dat Zuiderkruis dat ik hierboven al een paar keer noemde....

groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)