brandstof

Mathijs stelde deze vraag op 13 september 2007 om 10:54.

Kan iemand mij helpen met het beantwoorden van de volgende vraag.

Wel even een opmerking er bij waarschijnlijk zal niemand dit antwoord weten omdat het niet helemaal met natuurkunde te maken heeft.

De vraag:

Waarom is zware olie, die bij 60 graden C een soortelijke massa (dichtheid) heeft van 1015kg/m3, niet bruikbaar als motorbrandstof.

Moet er ook nog even bij zeggen dat dit natuurlijk niet over automotoren gaat maar over scheepsmotoren.

Alvast bedankt!

 Mathijs

 

Reacties

Jan op 13 september 2007 om 13:33

Dag Matthijs,

Zoals je vermoedt weet ik het antwoord inderdaad niet.

Maar een vermoeden durf ik wel uit te spreken. De olie die jij hier aanduidt heeft een grotere dichtheid , en dus waarschijnlijk een hogere viscositeit dan heavy fuel oil no 6, de zwaarste standaard brandstofsoort voor grote motoren. In een standaard scheepsinstallatie zal jouw olie mogelijk niet voldoende verwarmd kunnen worden om voldoende vloeibaar en dus bruikbaar te zijn.

Zou het antwoord in die richting kunnen liggen??

Groet, Jan 

oscar op 17 september 2007 om 12:10

Beste Mathijs,

Misschien ook een deel van het antwoord: Naarmate de dichtheid hoger is kost het steeds meer energie om de olie op te warmen. Kan het het verbranden van deze olie minder oplevert dan de energie die nodig is om de olie zelf op te warmen (zoek daarvoor verbrandingswarmtes en soortelijke warmte op). In dat geval zou de olie zelfs helemaal niet branden.

Groet. Oscar

priscilla op 09 februari 2009 om 13:07
Hoi Matthijs,

Ik weet het niet zeker maar misschien heeft het ermee te maken heeft dat zware olie nog schoongemaakt moet worden. Zware olie bevat nog vuil en water. Daarom moet deze olie eerst door de seperator en purifier om die deeltjes eruit te halen. Vervolgens is het schone olie en kunnen ze het wel gebruiken.

Groetjes Priscilla
priscilla op 09 februari 2009 om 13:29
Mijn antwoord klopte dus niet. Sorry haalde zware olie en dieselolie door elkaar.
Zware olie word gebruikt om mee te smeren en moet verwarmd worden om te kunnen gebruiken. Waarom dit is weet ik ook niet
Mathijs op 09 februari 2009 om 22:03
Nou nog bedankt voor de antwoorden!

Maar inmiddels kan ik het antwoord zelf geven. Als je motorbrandstof en dan bedoel ik dus zware stookolie als voorbeeld neemt. Dan neem ik maar even IFO 380, de 380 staat voor 380 cSt. Dit is een maat voor de viscositeit.

De stookolie word bewaard in bunkertanks met een temperatuur van ongeveer 30 graden. Dit is nog wel te verpompen, maar dit duurt wel lang.

Na de bunkertank wordt het verpompt naar een settling tank waar de oile kan bezinken, daarna wordt het verpompt naar een purifier geen clarifier. De purifier haalt eventueel water en vuil er uit, de clarifier alleen vuil.

Daarna wordt de olie weer teruggevoerd naar de dagtank. Waar de olievoorverwarmd wordt op ongeveer 100 graden, daardoor daalt de viscositeit en dus de dikvloeibaarheid.

Op deze manier is de brandstof dus makkelijk te verpompen en makkelijk ontbrandbaar, om het nog wat makkelijker te maken zitten er altijd nog voorverwarmers tussen de brandstofopvoerpompen die de brandstof naar de motor verpompen. De brandstof is dan uiteindelijk zo'n 130 graden voor het de motor ingaat via de verstuivers.

Ik hoop dat jullie hier ook nog wat aan hebben!

Greetz Mathijs
Daniel op 17 maart 2009 om 12:37
Beste Matthijs,

Wat notes aangaande je eigen oplossing:
na settlen van de olie (IF380) zal inderdaad de olie gereinigd moeten worden door een separator, bij purification wordt het water (de lichte fase) eruit gehaald. Clarification is het verwijderen van vaste delen. Dit gebeurt door centrifugaalkracht (ca. 10000G) en bij een temperatuur van ca 98 graden Celsius, de olie is dus al verwarmd in settling tank en voor bewerking door de separator.
De volgende stap is de dagtank, de olie gaat dus niet terug, want ze is immers gereinigd en klaar voor inspuiting. Ook het te veel aan ingespoten olie wat niet gebruikt wordt komt retour in de dagtank.
Over de verdere inspuiting in de motor kan ik niet veel vertellen, daar weet ik niet genoeg van af.

groet, en als je nog wat wilt weten over separatoren meld je maar. 
burg op 21 oktober 2009 om 15:55
Hallo Mathijs,

Ik lees wel reacties op je vraag die een beetje in de buurt komen maar de echte reden waarom die 1015 bij 60 C fuel niet echt bruikbaar is ligt in het feit dat het verschil in dichtheid met water te klein is bij die temperatuur.  De brandstof word aan boord voordat het naar de dagtank gaat eerst gereinigd d.m.v. een separator. In die separator is de olie de lichte fase en water de zware fase. Een goede afscheiding kan alleen plaats vinden als er voldoende dichtheid verschil is tussen de lichte en zware fase. Als je deze soort olie 100 C maakt dan nog is de dichtheid gelijk of groter dan die van water bij die temperatuur, dat betekent dus al oefent die separator 10.000 G uit op de olie het water dat er vrij in aanwezig is word er niet uit gecentrifugeerd en verlaat de machine met het water nog in de olie.  Er zijn wel separatoren die een 1010 brandstof kunnen separeren maar die werken dan wel als clarifier met een meetsysteem om het watergehalte van de gereinigde olie te meten. Als dat te hoog word dan word er actie ondernomen door dit water uit de trommel af te tappen of door de trommel leeg te schieten. De maximale dichtheid van olie die nog met een normale purifier gereinigd kan worden ligt bij 0,991 kg/dm3 bij 15 C. 
Chrissie op 07 december 2009 om 17:14
hey Mathijs

ik vaar zelf op een schip met zware olie,
het eningste probleem dat we olie met 60graden niet kunnen gebruiken als motorbrandstof is dat het te dik is. (de viscositeit)
de olie moet door brandstofpompen heen, en deze zijn gemaakt zo gemaakt dat de olie er op 140 graden doorheen moet, daarna gaat het op druk verder, en komt het in de cillinder waar het verbrand word. we kunnen het niet verbranden met 60 graden, want dan kunnen we het niet of nauwlijks door de verstuivers heen persen, deze verstopen dan, omdat de brandstof veelste stroperig is.
dit is niet helemaal natuurkundig, maar zo werkt het!!!
chriss
Alex op 15 mei 2010 om 18:24

En dan is er nog een hele nieuwe benadering.

Op dit moment door Maersk getest voor een jaar, Emulsie Stookolie. Het hele idee om zo weinig mogelijk water in brandstof te hebben is achterhaald.

In stookolie kan 30% water toegevoegd worden, de door cavitatie verkregen  emulsie, ook wel Em-Fuel genoemd geeft een betere verbranding dus hoger rendement en ..... 60% minder emissie in de vorm van Nox, Sox en Co2 , geen roetfilter nodig geen fijnstof.

Met deze brandstof kunnen de containerschepen zonder grote aanpassingen aan de Marpol regels voldoen die in juli 2010 ingaan.

Diesel-emulsie werkt in je auto, de autobussen van RATP in Parijs rijden erop (Aquazole). Het zou interessant zijn om met IFO180 of 90 ,de lichte soorten stookolie, in emulsievorm een test te doen. Misschien is dan een verwarmde brandstofleiding al genoeg.

Wie durft.

 

 

Douwe op 09 maart 2017 om 17:47
zware met een s.m van 1,01wordt verwarmt naar 90 a 95 celcius . Daar door komt de s.m. van de olie beneden de 1 en kan water uitgesepareerd worden.
Z.g. temperatuurs coefficient. 0.0065 per graad celcius

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)