dag Kimberly,
Dat "geen wikipedia" is een beetje onzin, en dat mag je gerust namens mij tegen je docent zeggen. Wikipedia bevat fouten, maar élke bron, ook wat wij jou hier vertellen, is niet per definitie de 100% correcte en volledige waarheid. Je mag je trouwens toch nooit op één bron baseren, dat is wél iets dat je moet leren.
Ik kan hier een stukje spreekbeurt over veerkracht voor je gaan schrijven, maar dat gaat niet beter of vollediger zijn dan wat je op wikipedia of elders op internet vindt. En dat wordt dan het zoveelste internetverhaaltje over veren...... dus vind ik dat een beetje zonde van de moeite.
Wat je kunt doen is:
-
gebruik wikipedia als startbron, bijvoorbeeld deze voor het grote overzicht, en deze voor de microscopische uitleg:
-
probeer te begrijpen wat daar wordt verteld, bijvoorbeeld over hoe veerkracht veroorzaakt wordt door krachten tussen atomen en moleculen. Ga daarbij niet veel verder dan wat je op jouw niveau en leerjaar zou moeten kunnen begrijpen: in een brugklas science ziet zo'n spreekbeurt er heel anders uit dan in 6VWO natuurkunde.
-
zoek verder met zoektermen die je in die wikipediaverhalen tegenkomt totdat je weet wat je moet weten voor je spreekbeurt (of die bronnen beter of betrouwbaarder zijn is en blijft de vraag). Denk er ook om, als je in een hoger leerjaar zit kan googlen in het Engels je véél sneller verder helpen.
-
En als je concrete deelvragen over een van de dingetjes hebt die je wil gebruiken maar die nog niet helemaal duidelijk zijn, dán helpen we je met plezier hier verder. Want dán kunnen we ook iets effectiefs doen met je vraag.
Groet, Jan