fietsen met een mandarijntje

Pauli stelde deze vraag op 16 juli 2007 om 23:27.

Afgelopen weekend zat ik met wat vrienden op een terrasje toen er iemand langsfietste die steeds een mandarijntje recht omhoog gooide en het weer netjes op ving.

Daarop vroeg iemand het volgende: hoe kan het dat je een mandarijntje (cq. bal) recht de lucht in gooit en dat het dan niet achter je terecht komt? Je zit immers op n fiets die in beweging is..?

Nou heb ik dit ooit met natuurkunde op de middelbare school gehad, maar kon het nu niet meer uitleggen. Welke krachten spelen een rol enzo.. (Was eerlijk gezegd ook niet zo heel erg goed in natuurkunde.)

Kan iemand mij helpen? Ik krijg het niet meer uit m'n hoofd.. :D Alvast hartstikke bedankt!

Groetjes, Pauli

Reacties

Jan op 17 juli 2007 om 10:03

Dag Pauli,

Ga in een rijdende trein zitten met het mandarijntje in je hand: het mandarijntje reist even snel voorwaarts als jij (logisch, het zal ook even laat als jij op Amsterdam Centraal arriveren). Gooi nu het mandarijntje loodrecht omhoog: het mandarijntje reist nog steeds even snel voorwaarts als jij, het blijft met je mee reizen. Het mandarijntje heeft dus een horizontale snelheid en een verticale snelheid, maar omdat jij een even grote horizontale snelheid hebt als het mandarijntje merk jij niks van die horizontale snelheid.

Op het perrron staat iemand die jou langs ziet rijden terwijl jij het mandarijntje omhoog gooit. Kijk nou alleen even naar het mandarijntje: het gaat omhoog, en komt een paar meter verderop langs het perron weer naar beneden. De perrontoeschouwer ziet, als hij alléén naar de mandarijn kijkt ten opzichte van het perron, die mandarijn wel degelijk een boog beschrijven.

Als die toeschouwer echter meebeweegt en de positie van de mandarijn beschrijft ten opzichte van jou als jongleur, lijkt het weer net alsof de mandarijn alleen loodrecht omhoog en weer naar beneden gaat.

Kortom, elke beweging is relatief aan het coördinatenstelsel (hier: treincoupé of perron) waaraan je de beweging afmeet.

Duidelijk?

Groet, Jan

Pauli op 19 juli 2007 om 13:12

Hartelijk dank voor de superduidelijke uitleg!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft eenendertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)