Schrikdraad

L.Pruis stelde deze vraag op 30 juni 2007 om 02:35.

Wat is de maximale uitgangsstroom bij schrikdraad die voor een mens nog toelaatbaar,ik kom regelmatig bij een bedrijf die hun bedrijf beveiligen maar,ben er één keer mee in aanraking geweest en moet zeggen ik had wel knikkende knieën en last van mijn arm.

Reacties

Jan op 30 juni 2007 om 09:11

Dag L.Pruis,

Een simpele waarde voor die stroomsterkte valt niet te geven. Een levend wezen is geen voorspelbare machine.

- door welke lichaamsdelen loopt die stroom? Bijvoorbeeld 10 à 15 milliampère door het hart kan fataal aflopen, andere lichaamsdelen kunnen meer af.

- hoe lang duurt dat? Hoe korter het contact duurt, hoe minder kans op schade bij een hogere stroomsterkte. Schrikdraadinstallaties geven dan ook maar korte stroompulsen af, die in de orde van milliseconden duren, met voldoende tijd ertussen om los te kunnen laten (want een stroom door je spieren zorgt ervoor dat die samentrekken, waardoor je anders die draad niet meer kúnt loslaten)

- in het algemeen is frequentie ook belangrijk: Je kunt een mensenlichaam beschouwen als een plaat van een condensator, je kunt het opladen en ontladen. Dat veroorzaakt een in- en uitgaande stroom langs één punt.  Dus ook al sta je op rubberlaarzen e.d. en raak je de stroomdraad maar met één vinger aan, er gaat een stroom lopen. Wisselspanning is dan ook gevaarlijker dan gelijkspanning. Toevallig is de 50 Hz van het lichtnet een voor het lichaam gevaarlijke frequentie.

- De ene mens zal gevoeliger zijn dan de andere.

Voor dat soort installaties zijn er voorschriften. We mogen aannemen dat die nageleefd worden. Het beoogde effect is bereikt: je bent stevig geschrokken, de effecten waren zodanig dat je je wel twee keer bedenkt voordat je weer dat hek vastpakt, en je leeft nog.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)