energieomzetting bij het glijden van een glijbaan

Tim stelde deze vraag op 10 juni 2007 om 19:42.

Voor mijn Praktische Opdracht natuurkunde moet ik uitleggen wat de natuurkunde is van het glijden van een glijbaan.

Ik kom er alleen niet uit hoe ik de energieomzetting: zwaarte-energie -->> bewegingsenergie moet uitvoeren want het is geen horizontale en ook geen verticale beweging hij is diagonaal...welke formules moet ik daarbij gebruiken??...Ik hoef geen rekening te houden met de luchtwrijving maar wel met de schuifwrijving.

 groetjes Tim

Reacties

Xander op 10 juni 2007 om 19:54

Hoi,

Staan er geen gegevens bij van hoe hoog, hoe lang, gewicht en wat de schuifwrijving is?

groetjes Xander

Jan op 10 juni 2007 om 19:55

Dag Tim,

De zwaarte-energie die je verliest wordt echt wel allemaal omgezet in bewegingsenergie (afgezien van de wrijving onderweg, maar dat is weer gewoon bewegingsenergie die wordt omgezet in warmte-energie).

Als je ook die wrijvingsverliezen verwaarloost kom je met even grote snelheid beneden aan als wanneer je steil naar beneden valt. Je doet er alleen wat langer over om die snelheid te bereiken. Dat kun je allemaal mooi laten zien in krachtendiagrammen.

In het echt, hoe minder steil je glijbaan, hoe groter de wrijvingskracht, en bovendien, hoe meer meters dat je aflegt en dus hoe meer bewegingsenergie je onderweg kwijtraakt aan die wrijvingskracht.

Kun je in een simpel GIF-tekeningetje in Paint van die krachtendiagrammen tekenen voor een steilere en minder steile glijbaan?

groet, Jan

Xander op 10 juni 2007 om 20:18

uit mijn natuurkunde boek:

"Een kracht die een voorwerp over een bepaalde afstand verplaatst, verricht arbeid. Deze arbeid bereken je met de formule:

W=F×s

Met

W: de verrichte arbeid in N×m (newtonmeter)

F: de kracht in N

s: de verplaatsing in m"

 

Misschien dat je er wat aan hebt?

Tim op 10 juni 2007 om 20:45

Ik heb hier de resultaten van de proeven niet dus ook de gegevens van de krachten niet..

mijn taak is enkel de theorie uit te leggen. ik hoef geen gegevens in te vullen...

het is de bedoeling dat ik uitleg hoe je het kan berekenen... de formules blijven toch hetzelfde onder welke hoek dan ook?? Er hoeft toch alleen een andere waarde ingevoerd te worden??

 groetjes Tim

 

Jan op 10 juni 2007 om 21:19

Als dát waar zou zijn zou je even snel van een steile als van een vlakke glijbaan afgaan. Uit mijn jonge jeugd in een grijs verleden weet ik nog héél goed dat dat niet zo is.

In die formules, als je de glijwrijving moet meenemen, is de hoek van de glijbaan wel degelijk van belang. Die hoek is namelijk de bepalende factor voor de grootte van de glijwrijvingskracht.

Dat ik gelijk heb zul je zien als je dat krachtendiagram tekent. Een schematisch kindje op een schematische glijbaan, zwaartekrachtvector, de component daarvan lángs de glijrichting die het kindje versnelt, en de component van de zwaartekracht loodrecht op de glijbaan, die vermenigvuldigd met een wrijvingscoëfficiënt de wrijvingskracht levert, die je dan uiteindelijk tekent tégen de glijrichting in. Probeer dat nou maar eens, bijvoorbeeld voor glijbanen onder hoeken van 30° en 60°, en trek je conclusies. En uiteindelijk kun je dan uit dat diagram netjes een formule bepalen voor de nettokracht, daarmee de versnelling, en daarmee de snelheid waarmee het kindje beneden zal komen.

Schets die situaties nou maar netjes, dat zie ik alle leerlingen (ook de mijne) véél te weinig doen. Met als resultaat: óf "ik snap het niet",  óf "het klopt niet"....

Groet, Jan

Tim op 10 juni 2007 om 21:36

Hey, bedankt voor het advies ik heb dit onderdeel nu met de krachtendiagram in mijn PO gezet.
als ik nou wat eerder hulp had gevraagd had ik niet 4 uur zitten zoeken naar de manier.

maarja heel erg bedankt en misschien tot nog eens

groetjes

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)