het versterkte broeikaseffect

joy stelde deze vraag op 22 mei 2007 om 16:42.

ik heb een daltontaak gemaakt over het versterkte broeikaseffect en ik wil graag weten of dat de meest informatie over dat onderwerp er ook in staan en of u nog aanvullingen heeft. en ik wil er een soort van miniinterview in doen met mensen die er verstand van hebben en heeft u dan misschien nog vragen die ik kan stellen aan die mensen...

zodat ik een goed cijfer voor mijn daltontaak heb...

 alvast bedankt..

met vriendelijke groet,,

Joy 

Bijlagen:

Reacties

Jaap op 22 mei 2007 om 20:11

Dag Joy,
Je hebt al een behoorlijk goede tekst, vind ik!
Over het versterkte broeikaseffect zijn al heel wat boekenkasten volgeschreven. "De meeste informatie" kan daarom niet passen binnen jouw drie pagina's. Omdat er zoveel informatie is, moet je zelf kiezen wat je wel en niet opneemt. Hieronder een paar suggesties als je je tekst langer wilt maken. (Of je tekst dan ook beter wordt, kun je zelf uitmaken.)
- Leg uit dat er op de aarde ook een natuurlijk broeikaseffect bestaat; dat de wereldbevolking zonder het natuurlijke broeikaseffect niet in leven zou kunnen blijven. Daarover staat uitleg in je tweede figuur. Het is goed die uitleg ook in je hoofdtekst te geven.
- De wouden op bladzijde 1: het gaat er eigenlijk niet om dat de gekapte bossen geen CO2 meer opnemen. Het gaat er om dat de dode bomen en de bladeren op de bomen langzaam worden verteerd. Daarbij komt veel CO2 in de lucht. Die CO2 was bij de groei in de bomen opgeslagen.
- Noem een paar andere broeikasgassen (naast koolstofdioxide). Het belangrijkste broeikasgas is trouwens... waterdamp.
- Bij je laatste tip: tracteer je ouders op een ijsje als zij de auto een week laten staan...
Je tweede figuur is vermoedelijk overgenomen van internet, uit een boek of iets dergelijks. Dat mag alleen als je de bron erbij zet: waar komt die figuur vandaan? Als docent zou ik juist punten geven voor een figuur die je zelf hebt gemaakt. Bij voorbeeld door twee bestaande figuren te combineren tot iets van jou zelf.
Groeten,
Jaap Koole

Jan op 22 mei 2007 om 20:21

beste Joy,

Over het versterkte broeikaseffect en de redenen daarvoor zijn de geleerden het nog niet eens, maar jij geeft netjes weer hoe veel geleerden er op dit moment over denken, dus dat heb je goed gedaan.

Ik wil je nog wel even waarschuwen voor twee dingetjes: je verwijst naar een grafiekje waar we zouden moeten zien dat de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer stijgt. Maar in dat grafiekje staat op de y-as de gemiddelde temperatuur t.o.v. het jaar 1900, dat is dus heel wat anders. Ten tweede zijn tsunami's NIET het gevolg van een versterkt broeikaseffect, dat heeft wél te maken met onderzeese aardbevingen. Als het zeeniveau serieus zou stijgen is dat inderdaad al erg genoeg voor miljarden mensen, maar tsunami's hebben hier niks mee te maken. Hier en daar CO2 nog wat netter schrijven en dan denk ik dat ik me verder bij collega Jaap aansluit.

groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)