Dag Lindy,
De gloeidraad is (volgens de wikipedia) 2000 tot 3000 graden. Het glazen omhulsel wordt natuurlijk niet zo heet.
De buitenkant van een gewone gloeilamp is denk ik weel een paar honderd graden. Als je ze per ongeluk aanraakt geeft dat direkt schroeiwonden. Van een halogeenlamp weet ik dat niet. Maar de gloeidraad is net zo heet.
Er zijn nog andere redenen waarom je ze niet aan moet raken. Ten eerste is de gloeidraad zo heet dat hij bijna smelt. Als de lamp iets te hard beweegt breekt hij. Dat is b.v. ook de reden dat je een beamer of diaprojector niet moet verplaatsen als hij aan staat. Verder geld voor een halogeenlamp dat je (in ieder geval het lampje zelf) zelfs niet moet aanraken als hij uit is. Er komt dan vet aan het glas. Zodra de lamp aangaat verbrandt dat zodat het glas minder doorschijnend wordt. Over hoe het daarna komt dat de lamp stuk gaat ben ik nog niet helemaal uit. Ik vind allemaal informatie maar nergens het definitieve "verlossende woord".
Groet. Oscar
5 hypotheses:
1: Oil causes hot spots causing bulb overheating and messing up gas mixture
2: Oil causes hot spot thermal cycling stress compromising glass envelope integrity
3: Oil causes soft spots / de-vitrification compromising glass envelope integrity
4: Salt in the oil from your skin reflects too much heat back into the bulb" and causes accelerated bulb burnout.
5: The "shadow" of hydrocarbon residue from the burned oil accelerates the natural progression of bulb shadowing and ultimate overheating failure