rendement
linda stelde deze vraag op 17 mei 2007 om 16:22.Voor mijn profielwerkstuk wil ik het rendement van de magnetron onderzoeken. Bij dit onderzoek wil ik de hoeveelheid water, het aantal watt en de tijd variëren. Nu heb ik nog vragen: Moet ik steeds dezelfde begintemperatuur van het water hebben of maakt dat niet uit? Hoeveel ml water moet ik gebruiken? Hoe moet ik de resultaten weergeven, in een tabel, grafiek of op een andere manier?
Ik hoop dat iemand op 1 of meerdere vragen een antwoord kan geven. Bij voorbaat dank.
Reacties
Hoi Linda,
Om maar even direct antwoord te geven op je vragen (het stellen van de juiste vragen is ook een kunst!):
+Moet ik steeds dezelfde begintemperatuur van het water hebben of maakt dat niet uit?
Ik denk dat je metingen met verschillende begintemperaturen ook prima met elkaar kunt vergelijken. Je bent namelijk op zoek naar de hoeveelheid energie die de magnetron toevoegt aan het water. Maar het is vast makkelijker rekenen met dezelfde begintemperaturen.
+Hoeveel ml water moet ik gebruiken?
Maakt in principe ook niet uit. Dus je kan een hoeveelheid kiezen die het handigst werkt. Ik denk dan aan een hoeveelheid die enkele tientallen graden stijgt tijdens de opwarming door de magnetron. Dan heb je meteen een aardige meetnauwkeurigheid.
+Hoe moet ik de resultaten weergeven, in een tabel, grafiek of op een andere manier?
Net als bij de vorige vragen: Niets moet. Ik zou de vorm kiezen die je resultaten het best weergeeft. Welke manier dat is, is aan jou om uit te vinden!
Als je nog meer vragen hebt, dan help ik je graag!
Groeten,
Bas
Hoe moet ik deltaT bekerglas berekenen? Kan dit met de formule massa glas x soortelijke warmte glas?
Voor de berekening van Enuttig heb ik deltaT nodig. Bereken ik deltaT door deltaT bekerglas en deltaT water bij elkaar op te tellen?
Beste Linda,
Die temperatuursverandering van je bekerglas kun je niet "berekenen".
Een glas zal door de magnetronstraling zelf niet warm worden. Die microgolven kunnen wél het water opwarmen, doordat ze een frequentie hebben die losse watermoleculen aan het trillen kan brengen, en als dat water dan warmer wordt zal dát water het bekerglas opwarmen. Daarbij zal altijd een evenwicht ontstaan waarbij het glas dezelfde temperatuur zal krijgen als het water, dat klinkt logisch hè? ΔTwater zal dus gelijk zijn aan ΔTglas.
De energie die dat totaal gekost heeft kun je inderdaad berekenen door m·c·ΔT apart uit te rekenen voor het glas en voor het water, en die bij elkaar op te tellen.
Groet, Jan
Bedankt voor de uitleg Jan
Voor enuttig is het ook van belang dat een deel van de warmte ten goede komt aan het verdampen van water. Hoe kan ik dit berekenen?
Beste Linda,
Dan zul je moeten weten hoeveel water in de tussentijd is verdampt. In de praktijk betekent dat wegen vóór en wegen ná. Het loont de moeite dat te doen op een microweger: de verdampingswarmte in J/kg voor water is vééééle malen hoger dan de warmtecapaciteit in J/kg·K (ruwweg 500 x zoveel energie om een gram water te verdampen dan om een gram water een graad op te warmen). Voor exacte waarden: zie je BINAS.
Groet, Jan
Beste Oscar en Linda,
Ik denk wel dat je die verdamping, gezien vanuit de magnetron, als nuttig bestede energie kan beschouwen. Uiteindelijk is die energie toch ook netjes éérst in dat water terechtgekomen.
Als ik het rendement van een automotor meet, en ik doe dat m.b.v. een proef waarbij ik continu met de handrem erop rij, dan kan ik dat motorblok lastig mijn matige vooruitgang verwijten.
Er is dan iets mis met mijn proces, niet met mijn motor. Ik zal de energieverandering in mijn roodgloeiende remschijven bij de door de motor nuttig geleverde energie moeten optellen volgens mij.
Groet, Jan