Dag Lynn,
Een begin dat je vast wel kunt maken is: de behoudswetten noteren die bij deze botsing gelden.
Welke "wet van behoud van ..." geldt bij élke botsing? Deze wet kun je schrijven als twee vergelijkingen (formules): één vergelijking voor de x-richting en één voor de y-richting. Noteer die twee vergelijkingen eens... Gebruikelijke notatie: v1 is de snelheid van bal 1 vóór de botsing; u1 is de snelheid van bal 1 ná de botsing.
De ballen zijn identiek. Wat betekent dat voor de massa's van de ballen? Hoe kun je de genoemde vergelijkingen dus vereenvoudigen?
Gegeven is dat de snelheid u1 van bal 1 ná de botsing een hoek van 45 graden maakt met de oorspronkelijke snelheid v1. Welke conclusie kun je hieruit trekken voor de componenten u1x en u1y van de snelheid van bal 1 na de botsing?
Welke andere "wet van behoud van ..." geldt bovendien bij deze volkomen elastische botsing? Deze wet kun je schrijven als één vergelijking, namelijk...
Door de genoemde vergelijkingen te combineren, kun je de vier onbekenden oplossen: u1x en u1y (x-component van de snelheid u1 van bal 1 na de botsing) resp. u2x en u2y (x-component van de snelheid u2 van bal 2 na de botsing).
Als je er niet uit komt: stuur eens op wat je inmiddels hebt gevonden, dan zien we verder.
Groeten, Jaap Koole