Vertraging agv zwaartekracht

Luc stelde deze vraag op 23 april 2007 om 09:45.

Als je (dagelijks) met natuurkunde bezig bent is dit een simpele vraag, maar mijn VWO natuurkundelessen zijn al even geleden.

Mij werd de volgende quizvraag gesteld. Stel ik gooi een pingpongbal omhoog en vang het op hetzelfde punt op alwaar het mijn hand verliet. Wat is dan waar: a> de tijd omhoog duurt langer dan omlaag; b> de tijd omhoog duurt korter dan omlaag ; c> het duurt even lang.

Ik dacht dat het C is om dat de vertraging (omhoog) en de versnelling (omlaag) in dezelfde gemiddelde snelheid resulteert over dezelfde afstand. Volgens de quizmaster was het goede antwoord echter A. Kan iemand mij dit uitleggen. Alvast dank voor de opfrissing. 

 

 

Reacties

Bas op 23 april 2007 om 23:06

Beste Luc,

Als je luchtwrijving buiten beschouwing laat is C het goede antwoord en heb jij gelijk.

Maar bij een pingpongbal is luchtwrijving waarschijnlijk niet buiten beschouwing te laten. Dan is ook geen 'simpele vraag' meer en moet je even goed na gaan denken.

Tijdens het opstijgen werken de zwaartekracht en de wrijvingskracht samen om de pingpongbal af te remmen (ze zijn allebei naar beneden gericht). Tijdens het dalen werkt de zwaartekracht nog steeds naar beneden, maar nu werkt de wrijvingskracht omhoog.

Volgens mij betekent dit dat de bal bij het dalen langzamer op gang komt dan dat hij bij het opstijgen is afgeremd. Dit betekent dat het langer duurt om te dalen dan om op te stijgen.

Ik denk dus dat B het juiste antwoord is. Maar ik zou het natuurlijk mis kunnen hebben. Hebben anderen hier gedachten over?

Groeten,

Bas 

Jan op 24 april 2007 om 22:41

Beste Luc en Bas,

Het is in de praktijk inderdaad gewoon antwoord B. Ik was er eerst nog een beetje mee in de war en heb het even elders aangekaart. Het wrijvingsverhaal van Bas klopt.

Wat het nog een beetje meer B maakt: Als je de bal omhoogwerpt met een grotere snelheid dan de maximale snelheid die de pingpongbal zou halen als hij gewoon door de lucht zou vallen wordt het wrijvingsverschil nóg groter.

 

groet, Jan 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)