elektrolyse
karin stelde deze vraag op 21 april 2007 om 09:22.En hoe werkt het ontladen van ionen dan bij elektrolyse? Dan kunnen de pos. ionen toch ook door de kathode aangetrokken en erdoor heen geleidt worden?
Of bewegen echt alleen de elektronen?
En wat bepaald of de ionen pos. of neg. geladen zijn? Heeft dit te maken met de elektronen in de buitenste schil?
A.d.h.v het aant. electronen in de buitenste schil, kunnen ionen zoveel elektronen opnemen of afgeven (gelijk aan dit aant. elektronen). Hoe kun je weten of ze elektronen af gaan geven of op gaan nemen?
En heeft dit ook te maken met elektrovalente en covalente bindingen?
Reacties
Beste Karin,
Je vroeg:
En hoe werkt het ontladen van ionen dan bij elektrolyse? Dan kunnen de pos. ionen toch ook door de kathode aangetrokken en erdoor heen geleid worden?
Er door aangetrokken wel, erdoorheen geleid niet. Dan moet namelijk het hele atoom (of in het geval van ingewikkeldere ionen zoals SO42- zelfs een compleet molecuul zich tussen de atomen van een vaste stof heen gaan wurmen. Als dat zou gebeuren met atomen in een vaste stof was het geen vaste stof meer.
Of bewegen echt alleen de elektronen?
Ja dus, althans in die vaste stof. Die vaste stof moet dan bovendien een geleider zijn.
En wat bepaalt of de ionen pos. of neg. geladen zijn? Heeft dit te maken met de elektronen in de buitenste schil?
Niet direct. In de kern van een atoom zitten positief geladen protonen. Een atoom is neutraal. Om de kern heen vind je dus evenveel negatief geladen elektronen in de elektronenwolk als dat je protonen in de kern vindt. Zijn er een of meerdere elektronen teveel of te weinig in die elektronenwolk dan spreek je van een ion.
A.d.h.v het aant. electronen in de buitenste schil, kunnen ionen zoveel elektronen opnemen of afgeven (gelijk aan dit aant. elektronen). Hoe kun je weten of ze elektronen af gaan geven of op gaan nemen?
Algemene vuistregel: zoek in het periodiek systeem (pak dat er nu eerst maar eens bij) naar het dichtstbijzijnde edelgas. Dat heeft namelijk de zogenaamde buitenste schil helemaal vol. Dat vinden atomen kennelijk wel prettig. Kijken we dan eens bij het edelgas Neon, dan zie je links daarvan Fluor met één proton en dus ook één elektron minder dan Neon. Om die "edelgasconfiguratie" te halen moet Fluor dus een elektron extra opnemen, het Fluorion krijgt dan de lading (-1). Een plekje verder naar links vind je zuurstof, weeral een proton minder, en die moet dus voor een edelgasconfiguratie (volle buitenste schil) 2 elektronen extra oppikken, O2-. En zo kun je doorgaan. Aan de andere kant van het PS, Natrium heeft net één proton meer dan Neon, en dus ook een elektron dat niet meer in die buitenste schil van Neon past, en dus in zijn eentje in een nieuwe schil zit. Ook Natrium houdt wel van de edelgasconfiguratie, en zal dus makkelijk dat eenzame elektron afstaan, als geheel dus een positief ion vormen: Na+ .
En heeft dit ook te maken met elektrovalente en covalente bindingen?
Ja, maar dat gaat wel een beetje ver op een natuurkundeforum, dan krijgen we "ruzie" met de buren van scheikunde.... Ga eerst maar eens een beetje spelen met wat je weet van ionen, (calcium, magnesium, aluminium, chloor, kalium, weet je vast wel te vinden) en check dat eens met deze vuistregel en je periodiek systeem op tafel.
Beetje duidelijk zo?
Groet, Jan