bliksem

Koen stelde deze vraag op 15 april 2007 om 12:50.

Ik heb 3 vragen over bliksem:
Voor het ontstaan van de bliksem is vonkvorming nodig, deze is mogelijk doordat de wolk multipolair is maar hoe is deze wolk multipolair geworden? en hoe ontstaat de eerste vonkvorming dan?

Als er dan vonkvorming is ontstaat er een geleidend kanaal in de wolk maar waarom zal dit kanaal richting aarde gaan?

Het geleidend kanaal heeft een doorsnede enkele centimeters, hoe is dit gemeten? Een bliksem duurt nog geen honderste seconde..

MvG,
Koen van Steensel

Reacties

Melvin op 16 april 2007 om 14:06

Beste Koen,

Om eerlijk te zijn, weet ik niet hoe bliksem precies werkt.

Op je eerste vragen heb ik dan ook niet echt antwoord. Volgens mij is het wel zo dat deeltjes met erg hoge energie uit de ruimte bliksem kunnen activeren, maar dat hoeft niet, volgens mij.

Het geleidend kanaal hoeft niet naar de aarde te gaan, want je hebt ook vaak bliksem in de wolk, of tussen de wolken zelf.
Als het wel naar de aarde gaat, komt dat omdat er een spanningsverschil tussen de wolken en de aarde is. Bliksem is tenslotte een ontlading van spanning.

De doorsnede is denk ik te meten door te kijken hoeveel straling er van bliksem af komt. Hoe meer licht, hoe groter het kanaal. Met het spectrum van het licht kan je er achterkomen hoe warm de lucht in het kanaal wordt en dan kan je met de totale lichtintensiteit bepalen hoe groot het gebied is wat verwarmd wordt. 

Groet,
Melvin

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)