Aardlekschakelaar
Rinkie stelde deze vraag op 09 april 2007 om 16:14.Reacties
Beste Rinkie,
Dat klinkt als vragen uit een natuurkundeboek. Begin eens met in dat boek de beschrijvingen/uitleg op te zoeken van wat een aardlekschakelaar is en wat hij doet, en ook zo voor die smeltzekering. Want die derde vraag is hier eigenlijk de eerste en belangrijkste.
Vertel ons dan eens wat jij daarvan begrijpt (of niet begrijpt, dat is net zo belangrijk) en dan kunnen we samen eens de antwoorden op die andere vragen proberen te bedenken.
Groet, Jan
Beste Rinkie,
Trieste zaak dat je in je boeken niet een fatsoenlijke uitleg kunt vinden van wat het verschil is tussen een aardlekschakelaar en een (smelt)zekering. Vraag je docent maar namens mij om zo rap mogelijk een andere methode te kiezen.
Een stroomkring is een kring, d.w.z. het aantal elektronen dat per milliseconde je huis binnenstroomt hoort gelijk te zijn aan het aantal dat er tegelijkertijd weer uitgaat. De naam van de aardlekschakelaar zegt het al. Hij moet de elektrische installatie uitschakelen zodra er elektronen weglekken naar de aarde, en er dus minder elektronen via de normale kabels je huis weer verlaten dan er binnenkwamen. Want dat betekent bijvoorbeeld dat jij met je natte handen aan het badkamerkacheltje zit te prutsen en dat er stroom via jouw lichaam naar de aarde weglekt. Dat is heel gevaarlijk.... voor jou. Heel erg simpel zou je het je kunnen voorstellen als een kabouter die steeds naar twee amperemeters zit te turen: één amperemeter in de kabel waar de stroom binnenkomt, en één amperemeter in de kabel die weer teruggaat naar de centrale. Zolang die twee amperemeters ongeveer hetzelfde aanwijzen gebeurt er niks, maar zodra het verschil groter wordt dan 30 milliampere gooit de kabouter gauw een schakelaar om.
Een smeltzekering heeft een andere functie. Als er véél stroom door een klein draadje moet wordt dat draadje warm. Hoe meer stroom, hoe warmer. In een gloeilamp gaat er relatief veel stroom door een héél dun draadje en daarom gaat die gloeilamp gloeien. In een gloeilamp kan dat geen kwaad, die is er voor gemaakt. Maar als de kabels in de muren of plafonds van je huis zo warm zouden worden zou er brand ontstaan.
Hete kabels zou je kunnen krijgen als je teveel (zware) apparaten zoals wasmachines, stofzuigers, elektrische fornuizen etc. op één gewone kabel aansluit. En ook als je een kortsluiting maakt. In een smeltzekering zit een redelijk dun draadje brandveilig verpakt in een keramieken huls. Gaat er teveel stroom door, d.w.z. méér dan we veilig vinden voor de kabels in huis, dan wordt dat draadje al zó heet dat het smelt en dus kapot gaat. Dan laat het geen stroom meer door en zit je in het donker. Maar je kabels in huis zijn in elk geval niet te warm geworden. Even de oorzaak opzoeken en herstellen, en een nieuwe zekering plaatsen. Zonder zekering had je misschien een heel nieuw huis moeten bouwen....
Dat was vraag drie. Nou mag je zelf eens gaan nadenken over de andere. Kom maar eens met je gedachten.
Groet, Jan