Beste Marjolein,
Er zijn honderden methoden om op gas en elektra te besparen, maar ze komen allemaal op een of andere manier op drie dingen neer:
1) zorgen dat je zo min mogelijk energie nodig hebt: niet méér verwarmen of verlichten dan persé nodig. In plaats van heel de stal te verwarmen kun je misschien warmtelampen ophangen die voor een paar warme plekken in de stal zorgen waar de biggetjes dan af en toe eens lekker onder gaan liggen. (of in jouw bijzondere geval bijv een varkensras dat ook goed groeit bij lagere temperaturen)
2) zorgen dat zo min mogelijk warmte naar buiten weglekt: isolatie, dichten van kieren etc. Nou moeten die biggetjes natuurlijk wel verse lucht hebben, dus vuile warme lucht moet naar buiten en verse (meestal koude) lucht moet naar binnen. Wat je dan bijvoorbeeld kunt doen is die warme lucht niet zomaar door een open gat naar buiten laten, maar via een warmtewisselaar: een simpele is dan een dunnere buis IN een dikkere buis: Door de binnenste buis zuig je dan verse lucht naar binnen, door de buitenste buis warme lucht naar buiten. Onderweg warmt de warme vuile lucht de verse koude lucht alvast op.
3) zorgen dat alle apparaten die je hebt om energie om te zetten (gas in warmte, elektrische energie in licht) dat zo efficient mogelijk doen. Met andere woorden, kies apparaten met een zo hoog mogelijk rendement.
Enfin, voor elk van die drie principiële methoden hangt het van geval tot geval af wat je allemaal kan doen om in de praktijk energie te besparen.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt?
Groet, Jan