wisselschakelaar/ bimetaalschakelaar

madeleine stelde deze vraag op 23 november 2004 om 14:59.
hallo,

ik heb morgen een repetitie natuurkunde,maar ik snap het niet helemaal. Als ze vragen noem 2 apparaten met een wisselschakelaar weet ik het niet! :? en ik weet ook geen apaparaten met een bimetaalschakelaar. :( wanneer is het een bimetaalschakelaar en wanneer een wisselschakelaar??? en noem aub voorbeelden erbij van dit type schakelaars

bedankt!!! -xxx- madeleine (nat)

Reacties

Frank op 28 november 2004 om 23:47
Hoi Madeleine,

Een wisselschakelaar is een schakelaar met drie aansluitingen. Door middel van de schakelaar kan draad 1 met draad 2 verbonden of draad 1 met draad 3 verbonden worden. Er kan dus "gewisseld" worden tussen twee verschillende stroomkringen. Deze schakelaar wordt bijvoorbeeld gebruikt in woningen voor het aan- en uitzetten van lampen bij de trap (bijvoorbeeld beneden de lamp aansteken, en boven weer uitdoen)


  1. de schakelaars staan precies tegengesteld, geen stroomkring, lamp uit.
  2. beneden wordt de schakelaar omgezet, wel stroomkring, lamp aan
  3. boven wordt de schakelaar omgezet, weer geen stroomkring
  4. maar iemand beneden (of boven) kan toch weer de stroomkring sluiten.


Een bimetaalschakelaar is een schakelaar die schakelt afhankelijk van de temperatuur. Door twee verschillende metaalplaatjes met verschillende uitzettingescoefficienten op elkaar vast te maken, heb je een plaatje metaal dat afhankelijk van de temperatuur verbuigd (lage temperatuur de ene kant op, hoge temperatuur de andere kant op). Hiermee kun je dus schakelen tussen twee verschillende stroomkringen. Deze schakelaar wordt bijvoorbeeld gebruikt in de starter van een TL lamp. Doordat de starter oplaadt, neemt de temperatuur toe. Op een gegeven moment schakelt de bimetaalschakelaar hierdoor, waardoor de starter ontlaadt en de TL lamp aan springt.

Hopelijk heb je genoeg aan deze antwoorden? 

Met vriendelijke groet, Frank
(technische natuurkunde Universiteit Twente)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zestien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)