onder-, over- en absolute druk

kailash stelde deze vraag op 21 maart 2007 om 11:16.

hallo,

 ik moet samen met iemand anders uit mijn klas een presentatie houden over druk. ik zag mijn vraag nergens staan. maar zouden jullie mij missschien kunnen uitleggen hoe je onderdruk, overdruk en absolute druk kan meten en hoe je dat het beste kan uitleggen bij een presentatie.

Reacties

Melvin op 22 maart 2007 om 02:51

Beste Kailash,

Hoe je dit het beste presenteren, is niet aan mij, ik kan je wel uitleggen wat over-, onder- en absolute druk is.

Eerst absolute druk; dit is de het drukverschil met het vacuum. Zo is de absolute druk van de lucht gemiddeld 101 300 Pascal. (1 , 013bar).

Over het meten van de absolute druk, kan je bijvoorbeeld kijken naar de kwikbarometer. Zie bijvoorbeeld http://nl.wikipedia.org/wiki/Barometer#Kwikbarometer 

De overdruk is het drukverschil tussen twee drukken. Bijvoorbeeld het verschil tussen de druk in je fietsband en de buitenluchtdruk. Als je je fietsband tot 2 bar oppompt, is het verschil tussen de druk in je band en de buitenlucht dus 2 bar is en aangezien de buitenluchtdruk een absolute druk heeft van ongeveer 1 bar, is de absolute druk in de band ongeveer 1+2 = 3 bar.

Onderdruk is hetzelfde als overdruk, maar de andere kant op. Je meet dan een drukverschil met iets dat een kleinere absolute druk heeft dan de referentiedruk (bijvoorbeeld de luchtdruk). Als je met een vacuumpomp een stolp 'leeg' pompt tot 0,9 bar onderdruk, dan is de absolute druk dus 1-0,9 = 0,1 bar.

Het meten van over- of onderdruk kan je bijvoorbeeld doen met een membraam dat aan een veertje vast zit. Hierdoor kan je het drukverschil meten doordat de kracht op het velletje gelijk is aan:
F = (P1 - P2)*A, met P1 en P2 is de twee drukken en A het oppervlak van het membraam. Het veertje reageert dan op de kracht F.

Was dit een beetje duidelijk en behulpzaam?
Groet,
Melvin

kailash op 22 maart 2007 om 16:56
ja ik vond het duidelijk en ik ben blij dat je mij met deze informatie hebt kunnen helpen
Melvin op 22 maart 2007 om 17:29
Graag gedaan
flora op 13 oktober 2016 om 20:05
hoi, kun je bij een berekening van onderdruk ook op een negatief getal uitkomen?? als bijvoorbeeld de buitendruk hoger is dan de overdruk?
Theo de Klerk op 13 oktober 2016 om 20:16
> buitendruk hoger is dan de overdruk

Nog hoger dan de overdruk?
De druk wordt als positief getal weergegeven omdat je met "over" en "onder" al aangeeft of het meer of minder dan de standaard (of gemiddelde) druk is. Zoals je ook zegt "+3 m/s2 remt" ipv " -3 m/s2 versnelt"

Als je het over drukverschillen hebt dan zal overdruk positief en onderdruk negatief zijn t.o.v. de standaard druk.
flora op 13 oktober 2016 om 21:22
dankuwel voor uw reactie.
wij moeten nu op school (vwo 3) een werkwijze bedenken om de druk binnen in een zuignap te bereken. hierbij lopen wij nu eerlijk gezegd een beetje vast. wij dachten dat als je een gewichtje aan de zuignap hangt, en hierop de zwaartekracht berekent, je dan met die kracht de overdruk kunt berekenen  en je dan de onderdruk (de druk binnen in de zuignap) kunt bereken door die overdruk - de buitenlucht druk (10 hpa) zou kunnen berekenen. klopt deze beredenering?
Theo de Klerk op 13 oktober 2016 om 22:25
Misschien moet je eerst even bedenken hoe een zuignap werkt (eigenlijk alles wat "zuigt" - ook limonaderietjes en waterzuigers).
Er wordt feitelijk nooit door zuigen iets verplaatst. Het is de buiten(lucht)druk die zaken wegdrukt. Als door zuigen lucht wordt weggehaald, dan heeft de resterende lucht te weinig druk om de buitenluchtdruk te weerstaan. De buitenlucht drukt alles in.
Een zuignap blijft dus "plakken" doordat de buitenlucht de zuignap tegen de muur of oppervlak duwt. 
(Limonade gaat het rietje in omdat de luchtdruk de limonade het rietje induwt omdat er in het rietje te weinig tegendruk is want met je mond haal je juist lucht uit te rietje (door je longen uit te zetten)).

Dus als je een zuignap bijv. op het plafond hebt gedrukt, dan is de luchtdruk in de zuignap minder dan de buitenluchtdruk. Er heerst een onderdruk. Hoeveel? Dat weet je als je aan de zuignap gaat trekken. Bij voldoende trekken zal de zuignap loslaten doordat je even hard terugtrekt (plus de kracht door de onderdruk van de zuiger zelf) als de buitenluchtdruk op de zuignap duwt.

(Je kunt ook vals spelen en een klein hoekje van de zuignap opwippen: dan stroomt buitenlucht onder de zuignap en herstelt zich het druk-evenwicht binnen en buiten en laat de zuignap los).

Dus   kracht onderdruk zuignap + trekkracht op zuignap = kracht buitendruk   als de zuignap net los laat. Nu wordt druk uitgedrukt in kracht per oppervlak (en bij gewone luchtdruk is dit ongeveer 1 bar = 105 N/m2 = 105 Pa).
Als je het oppervlak van de zuignap weet dan weet je ook de kracht die de lucht op die zuignap uitoefent:  kracht = oppervlak zuignap x luchtdruk

De trekkracht die je met een gewichtje (gewicht = massa (in kg) x 9,81 N) op de zuignap kunt uitoefenen om hem los te krijgen geeft dan kracht aan die je extra nodig hebt om samen met de (te kleine) kracht door onderdruk de zuignap los te trekken:

kracht gewichtje = kracht buitenlucht op zuignap - kracht onderdruk

En als je de kracht van de onderdruk weet, dan kun je de onderdruk ook bepalen door die kracht door het oppervlak van de zuignap te delen (omdat druk als kracht/oppervlak wordt aangegeven (in eenheden pascal, Pa).


flora op 14 oktober 2016 om 21:31
super bedankt voor uw reactie,
u bent mijn (onze) reddende engel.
we hebben het proefje vandaag gedaan en het is gelukt.
nogmaals super bedankt!!!!
Jan van de Velde op 15 oktober 2016 om 17:13
https://www.youtube.com/watch?v=jjGrvlOM_8A

“De Maagdenburger halve bollen/Bewezen weer eens expliciet: er valt met luchtdruk niet te sollen/Dus doet u dat maar liever niet.”

relevante humor


Taylor op 07 januari 2020 om 19:46
Hoe kan je de absolute druk berekenen als je alleen de onderdruk weet?
Jan van de Velde op 07 januari 2020 om 19:52
dag Taylor,

Misschien mag je uit de rest van de context opmaken dat de omgevingsdruk gewoon de "standaarddruk" is, dwz 1 atm?
Kom eens met een letterlijke weergave van je oefening?

groet, Jan
lars op 11 december 2024 om 16:40

ik heb examen natuur morgen zou er mij iemand kunnen uitleggen wat onderdruk en overdruk is 

graag ook een site waar ik oef kan maken 

 

bedankt!!!!

 

Theo de Klerk op 11 december 2024 om 16:56

onderdruk = druk lager dan de "normale" luchtdruk. De onderdruk is het verschil met de luchtdruk. Bijv. druk = 0,7 Bar.  Luchtdruk 1,0 Bar. Onderdruk is 0,3 Bar.

Ditto voor overdruk. Luchtdruk 1,0 Bar, druk 1,3 Bar.  Overdruk 0,3 Bar.

Jan van de Velde op 11 december 2024 om 18:54

lars

graag ook een site waar ik oef kan maken 

Dag lars,

voor een oefen"site" moet je naar de uitgever van je schoolboek.

in de bijlagen een paar vragen  uit mijn eigen paragraaf luchtdruk. Ik weet natuurljk niet of jij dit allemaal geacht wordt te kennen of kunnen

Veel succes, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft vijftien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)