Archimedes revisited
Jan stelde deze vraag op 19 maart 2007 om 16:48.Beste Bert en Jaap,
Even terug naar een vraag van Renske van enige tijd terug, waar we nog niet uit zijn: werkt er nu wél of niet een opwaartse kracht op een kurk die je op de bodem van een glas water "plakt".
Bert had dat trucje uit een Duits boek, dat niet meer in druk was. Ik vond deze op het internet:
http://physicbox.uni-graz.at/unterrichtsmaterial/freihandversuche/fhv2_d2.htm
groet, Jan
Reacties
Beste Jan,
bedankt voor de link. Een groot aantal van de proefjes die hier staan wordt ook besproken in de twee deeltjes van de Trickkiste. De boekjes zijn overigens via internet nog wel te bestellen, maar niet meer bij de oorspronkelijke uitgever.
Met mijn laatste reactie ("theoretische tegenwerping") op de vraag van Renske ben je blijkbaar niet tevreden. Als ik het proefje zonder "kleefmiddel" kan uitvoeren laat ik het weten.
Groeten,
Bert
Beste Bert,
Ontevredenheid is een groot woord. Ik zoek echter naar een naadloze experimentele bevestiging. Ik zit er vooral mee dat als ik een blokje met een geringere dichtheid dan water op één of andere wijze op de bodem leg, dat ik er dan potentiële energie in stop.
Analogie: ik leg een steen bovenop een berg. Dat de steen daar blijft liggen komt door enige normaalkracht of wrijvingskracht.
Ik vermoed dus (terecht of onterecht) iets dergelijks onder het blokje onder water. Ik heb er elders al eens een hele discussie over gehad, en of het nu ontevredenheid moet heten of niet, ik ben er nog niet uit.
http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?showtopic=15516&st=0
Groet, Jan
Beste Jan,
ik heb de discussie op het wetenschapsforum bekeken. De argumenten in de vraagbaak genoemd werden zijn daar ook allemaal aan de orde geweest.
Ik vraag me af of een proef met een perfect vlak blokje elke twijfel zou kunnen wegnemen. Want als je bijvoorbeeld twee plastic folies op elkaar legt dan plakken ze - door elkektrostatische effecten bijvoorbeeld - ook aan elkaar vast. Experimenteel aan te tonen dat waterdruk een voorwerp met geringe dichtheid op de bodem van een bak kan houden is daarom toch wel erg lastig.
Maar stel je nu eens het volgende voor. Op de bodem van een leeg zwembad leg je een houten balk. Daarna vul je het zwembad met zand. Gaat de balk nu drijven? Nee, natuurlijk niet. En wat is nu eigenlijk het verschil tussen zand en water? Dat in water de hydrostatische druk in alle richtingen even groot is. Dus zolang er geen water onder de balk kan komen zal daar geen waterdruk zijn en blijft de balk liggen waar hij ligt.
De situatie is overigens wel metastabiel, net als de steen op de bergtop. Maar het feit dat de balk onder water potentiële energie bezit lijkt me geen probleem: doe je eerst de balk erin en dan pas het water, dan verricht je immers geen arbeid om de balk op zijn plek te krijgen.
Groeten, Bert
Beste Bert,
Dat voorbeeld van de houten balk in de zandbak gaat m.i. ook niet op. Als ik eerst een laagje zand in de bak gooi en ik leg daar de balk op, en vul daarna de bak verder met zand, komt mijn balk ook niet merkbaar omhoog.
Groet, Jan