Zichtsafstand horizon

Mark stelde deze vraag op 15 maart 2007 om 07:59.

Geachte Heer/Mevrouw,

Ik weet niet zeker of ik het onder deze categorie moet schuiven maar het heeft er in zekere zin mee te maken.Na het lezen van de Triv' van maart 2007 die het onderwerp wiskunde aanhaalde heb ik een vraag over een formule.Deze gaat over de zichtsafstand als je op een bepaalde hoogte staat.Als volgt:

D=afstand,H=hoogte in meters,13 is een gegeven getal bepaald door de straal van de aarde.

D=wortel (H x 13)             

Voorbeeld:

200 x 13=2600 hier de wortel van is D=50.9

Nou is mijn vraag als volgt:

De berekening word gegeven vanaf een gebouw.Maar is de straal nog steeds 13 als ik in een vliegtuig zit en deze berekening wil maken?En zo niet,welke berekening moet ik dan maken?

Ik hoop dat u mij kan antwoorden op deze vraag.                   Bij voorbaat dank voor uw tijd en moeite

met vriendelijke groet Mark Thierry

Reacties

Jan op 15 maart 2007 om 09:42

Beste Mark Thierrry,

Dat zou ook vanuit een vliegtuig moeten kloppen ja. Ik kan me alleen niet voorstellen dat je berekening klopt en dat ik vanaf een 200 m hoge toren maar 51 meter ver zou kunnen kijken. De oplossing moet dan vast iets in kilometers zijn.

Die formule geeft dan overigens wel een heel aardige benadering, zit er maar een procentje of zo naast.

Maar als je toch iets met wiskunde hebt, probeer het dan eens netjes met Pythagoras op te lossen, in plaats van met een afgeleide factor 13. Want je kijklijn naar de horizon is een raaklijn aan de aardkromming, en staat dus loodrecht op de straal van de aarde.

Pythagoras: (R+h)²= R² + A²
wel alles netjes in meters invullen, en neem voor de straal van de aarde dan maar 6 370 000 m.

Als je een directere formule wil, kun je hem ook omwerken tot een oplossing voor A (dat wil zeggen net zo lang herschrijven totdat A alleen aan één zijde van het =teken staat)

Groet, Jan

(de tekening hierboven is op schaal. Maar om een duidelijk zichtbare rechthoekige driehoek te krijgen betekent dat wel dat het kijkpunt in deze tekening ca 2000 km hoog is. Voor kleinere hoeken (en dus hoogtes) werkt dit overigens net eender, de driehoek is dan veel platter.)


Beste lezer,

Vragen die er op lijken alsof de vraagsteller het bolvormig zijn van de aarde of andere hemellichamen im Frage wil stellen sluiten wij.

De Aarde, en elk hemellichaam van serieuzere omvang, is een bol of op zijn hoogst een beetje ovoïde, een tikje door centrifugaaleffecten vervormde bol.

Dus voordat u een topic opent die iets te maken heeft met hoe een wateroppervlak krom kan zijn, waarom uw gezichtseinder recht lijkt te zijn, waarom zaken verder weg soms niet achter een horizon lijken te verdwijnen, enz etc, , voor u hebben wij onderaan deze mededeling vrijwel àlle discussies rond dit onderwerp in de vraagbaak verzameld. Lees deze discussies a.u.b. allemaal integraal door. Zo’n beetje alles wat er over dit onderwerp te bedenken valt komt wel ergens langs.

De medewerkers van de vraagbaak hebben het namelijk wel een beetje gehad met elke keer weer opnieuw energie te steken in discussies met mensen die zich maar niet willen laten overtuigen door resultaten van millennia van wetenschappelijk onderzoek naar de vorm van planeten, of zelfs trollen die er een satanisch genoegen in scheppen om mensen mee te sleuren in wat bij oppervlakkige beschouwing zo lijkt te zijn, namelijk dat de aarde plat zou wezen.

Met vriendelijke groet,

MODERATOR




http://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/33801
http://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/51627
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/12252
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/12523
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/53607
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/56773
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/57729
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/58053
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/58849
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/58879
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/60516

Dit topic is gesloten voor verdere reacties.