slingertijd

marijn stelde deze vraag op 08 maart 2007 om 13:52.

hallo, Galilei heeft de slingertijd bedacht dat is een gegeven. maar wat ik dan niet snap (ik neem aan dat de slingertijd voor klokken is bedacht om zo nauwkeurig mogelijk te tijd af te kunnen lezen) is dat volgens een site (thinkquest) huygens de eerste was die een slinger klok maakte...:S  en als huygens de eerste klok maakte die op de seconden de tijd aan gaf.. wat reken je dan in godsnaam uit met de slingertijd...haha ik kom er niet uit

heeft iemand enig idee?

groetjes marijn

Reacties

Jan op 08 maart 2007 om 16:57

Galileï is inderdaad niet écht zo beroemd als Isaac Newton bijvoorbeeld, maar daarom kan zijn werk ternauwernood overschat worden. Sir Isaac schijnt niet voor niets ooit gezegd te hebben:

"If I have seen further, it was by standing on the shoulder of giants"

En met één van die "reuzen" moet hij ongetwijfeld Galileï hebben bedoeld. Galileï heeft een berg belangwekkende ontdekkingen en metingen gedaan. Newton bouwde daarop door en schreef het handboek der natuurkunde voor de volgende eeuwen. Kepler bouwde door op het astronomische werk van Galileï, en de wetten voor de baanbewegingen van hemellichamen heten dan ook nog steeds de wetten van Kepler. En Christiaan Huygens heeft met die slingerklok in feite weinig anders gedaan dan een principiële natuurkundige ontdekking van Galilei gekoppeld met een praktische behoefte en en fikse dosis technisch inzicht en zo een bruikbaar slingeruurwerk geproduceerd. (Hiermee wil ook weer niet zeggen dat Christiaan Huygens slechts een "gewoon" technicus was, maar die klok is in ieder geval niet de belangrijkste natuurkundige prestatie van onze Christiaan, hoewel van enorme praktische waarde voor zijn tijdgenoten)

Je zou bijna kunnen stellen dat de drie genoemde heren met de veren van Galileo Galileï lopen te pronken, al denk ik eerder dat we moeten zeggen dat ze een aantal belangrijke puntjes op een stel belangrijke i's gezet hebben. Hoewel Galileï in zijn tijd een belangrijk wiskundige was, waren Kepler en Newton op dat gebied ook weer net wat verder.  

Dat voor wat betreft mijn blik op de historie. Met je vraag: wat reken je dan in godsnaam uit met de slingertijd... kan ik helaas niet zo heel veel. Uit de slingerlengte kun je rechtstreeks en nauwkeurig de slingertijd berekenen, en andersom dus ook. Dat was het wel zo'n beetje. Maar dan heb je ineens wel een instrument wat van enorm belang voor het dagelijks leven en voor het wetenschappelijk onderzoek is: een nauwkeurige tijdmeter.

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)