op- en aftellen van auto's in een tunnel

Jurgen stelde deze vraag op 07 februari 2007 om 21:48.

Geachte lezer,

Ik heb een vraag over systeemborden (we moeten het uiteindelijk mbv het programma systematic inleveren). Wij moeten een praktische opdracht maken voor natuurkunde en daarvoor hebben wij voor het onderwerp "tunnel" gekozen. Bij deze tunnel horen tolpoortjes, rookmelders, noodverlichting en nog meer kleine systemen. Nu wilden we echter ook onze 1 km lange tunnel in 5 secties verdelen waarbij in elke sectie (per seconde) het aantal auto's wordt registreerd dat de sectie binnenkomt en verlaat.

Het doel hiervan is dat een stilstaande auto wordt opgemerkt en dat er daardoor een melding in de controlekamer binnen komt. (er is dan dus een verschil tussen begin en eind van de sectie, hieraan is een periode van 10 sec. gekoppeld zodat er niet direct een melding komt als een auto bijvoorbeeld heel langzaam rijdt) Onze tunnelbuis is tweebaans en daarom hebben we de volgende inductielussen (drukschakelaars) ingebouwd om ook auto's die op dat moment van rijstrook wisselen te kunnen tellen.

Nu lukt het ons om het bovenstaande aan een pulsenteller te koppelen waardoor het aantal auto's wordt geteld dat de sectie inrijdt. Nu is echter ons grote probleem het aftellen!! We hebben een hoop geexperimenteerd en zijn erachter dat deze tellers in ieder geval niet af kunnen tellen dus leek het ons logischer om een teller voor begin en een teller aan het eind van een sectie te plaatsen en daartussen een verschil te meten (????) We hopen dat u ons verder wilt / kunt helpen.

Met vriendelijke groet,

Jurgen en Carlijn Etty

Hillesum Lyceum te Deventer

Bijlagen:

Reacties

Jan op 08 februari 2007 om 17:05

Vóórdat je moeilijke schakelingen gaat bouwen, probeer eens hoe het systeem dat je bedacht hebt (tellen bij inrijden van de sectie en weer tellen bij uitrijden) helemaal in de war zou kunnen raken.

neem een ruitjespapier. (30 cm ==> 60 ruitjes hoog) De bovenkant is de ingang van je sectie, de onderkant de uitgang.

Een dobbelsteen bepaalt of een auto 80 (1 of 2 ogen) , 100 (3 of 4)of 120 km/u (5 of 6) rijdt.

Tijdstip 0, De eerste auto (teken vordering op de eerste verticale streep) rijdt bijv 80.

Op tijdstip 1 is die 4 ruitjes naar beneden gevorderd, auto 2 rijdt bijv 120 en komt binnen (op de tweede verticale streep.

op tijdstip 2 is auto 1 tot 8 ruitjes gevorderd, en auto 2 tot 6 ruitjes. Vor de derde auto wordt gedobbeld, bijv 100 km/h

Op tijdstip 3 is auto 1 12 ruitjes gevorderd, auto twee ooktot 12 , auto drie is 5 ruitjes gevorderd.  (Als je het systeem snapt zou je dat in een of ander rekenprogramma goed kunnen simuleren, dat werkt vlotter. ).

Doe dat zo eens voor een auto of dertig, en werk eens door tot ze de sectie uitrijden. Ze komen binnen met een regelmaat van 1 auto per tijdseenheid. Met welke (on) regelmaat verlaten ze de sectie??

Kun je maar genoeg variaties in je simulatie aanbrengen, dan zul je zelfs situaties zien waarbij meer auto's de sectie UITrijden dan er binnenkomen. Dan slaat je systeem op tilt ben ik bang.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)