Beste Sonja,
Om eerlijk te zijn weet ik het niet zeker, maar het lijkt me dat je nog steeds een knal te horen krijgt.
Door de luchtwrijving wordt namelijk ook geluid geproduceert; denk bijvoorbeeld aan het langsssuizen van iets dat erg snel gaat. Dat geluid kan ook 'opgebouwd' worden als het object ongeveer de snelheid van het geluid heeft. Dat opgebouwde geluid zal dus wel zorgen voor een knal.
Als er helemaal geen geluid wordt geproduceerd, dan zal er ook geen knal zijn, maar dat betekent dat het object ook nauwelijks wrijving heeft en dus ook geen lucht verplaatst. Zonder dat laatste is er natuurlijk geen knal te horen.
Het eerste voorbeeld dat je noemde was alleen wat ongelukkig.
Een mens in vrije val zal door de luchtwrijving nooit harder gaan dan de geluidssnelheid en als je de luchtwrijving niet meeneemt, tja, dan negeer je in feite de lucht dus ook het medium waar de geluidsbarriere in is.
Bij de afgeschoten steen moet je er wel voor zorgen dat de steen pas na het afschieten door de geluidsbarriere heen gaat, anders kan je het verschil niet goed zien met de eventuele knal van het afschietmechanisme (die dan ook door de geluidsbarriere heen moet). Dat kan door de steen naar beneden te schieten, of door de steen veel harder dan de geluidssnelheid weg te schieten; hierdoor zal hij weer een knal geven wanneer hij weer langzamer gaat dan het geluid.
Was dit een beetje duidelijk?
Groet,
Melvin