geluidsbarriere

Sonja stelde deze vraag op 02 februari 2007 om 16:45.

Wat gebeurd er met een voorwerp dat door de geluidsbarriere gaat, als dat voorwerp zelf geen geluidsbron bij heeft.Bijvoorbeeld een mens in vrije val of een steen die afgeschoten wordt met een snelheid van het geluid.

Sonja

         

Reacties

Melvin op 02 februari 2007 om 17:52

Beste Sonja,

Om eerlijk te zijn weet ik het niet zeker, maar het lijkt me dat je nog steeds een knal te horen krijgt.

Door de luchtwrijving wordt namelijk ook geluid geproduceert; denk bijvoorbeeld aan het langsssuizen van iets dat erg snel gaat. Dat geluid kan ook 'opgebouwd' worden als het object ongeveer de snelheid van het geluid heeft. Dat opgebouwde geluid zal dus wel zorgen voor een knal.

Als er helemaal geen geluid wordt geproduceerd, dan zal er ook geen knal zijn, maar dat betekent dat het object ook nauwelijks wrijving heeft en dus ook geen lucht verplaatst. Zonder dat laatste is er natuurlijk geen knal te horen.

Het eerste voorbeeld dat je noemde was  alleen wat ongelukkig.
Een mens in vrije val zal door de luchtwrijving nooit harder gaan dan de geluidssnelheid en als je de luchtwrijving niet meeneemt, tja, dan negeer je in feite de lucht dus ook het medium waar de geluidsbarriere in is.

Bij de afgeschoten steen moet je er wel voor zorgen dat de steen pas na het afschieten door de geluidsbarriere heen gaat, anders kan je het verschil niet goed zien met de eventuele knal van het afschietmechanisme (die dan ook door de geluidsbarriere heen moet). Dat kan door de steen naar beneden te schieten, of door de steen veel harder dan de geluidssnelheid weg te schieten; hierdoor zal hij weer een knal geven wanneer hij weer langzamer gaat dan het geluid.

Was dit een beetje duidelijk?
Groet,
Melvin

sonja op 02 februari 2007 om 21:43

Melvin,

Bedankt voor de uitleg het is mij duidelijk, allhoewel ik niet weet of een kogel uit een geweer ,bij het vertragen ergens in het kogeltraject een knal geeft.                                       Dit is ook moeilijk te onderzoeken.

Groetjes Sonja

 

Jan op 02 februari 2007 om 23:34

De knal die je hoort heeft niets te maken met het moment dat iets door die geluidsbarriëre heen gaat, tenzij je je precies in de baan van het snelle object bevindt. Dus ja, als een supersonische kogel ergens langs je fluit hoor je een knalletje. Omdat een kogel niet zoveel geluid maakt is die knal niet zo groot.

hier:

http://www.phy.ntnu.edu.tw/java/airplane/airplane.html

vind je een applet die dat schitterend laat zien. Je kunt het vliegtuig op verschillende snelheden langs je laten vliegen 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)