Dode vissen door bliksem

Jildou stelde deze vraag op 01 februari 2007 om 18:58.

Ik zit in groep 7,

En doe een project over onweer. Ik wil graag weten of de vissen doodgaan als de bliksem in het water inslaat. Ik heb al wel antwoorden maar ze zeggen allemaal iets anders, weet u het misschien? En hoe komt het dan dat de vissen doodgaan of niet doodgaan?

Alvast bedankt voor uw antwoord.

 

Reacties

Jan op 01 februari 2007 om 20:32

Nou, jij hebt wel een moeilijk onderwerp gekozen hoor!! Dapper!

Ik wist het ook niet precies maar ik heb eens voor je gezocht. En: een heel precies antwoord op je vraag is er niet. Toch weten we er wel wát van. Ik hoop dat je het snapt.

Vlakbij de plaats waar de bliksem inslaat zullen alle vissen tot een meter of zo onder het water wel dood gaan. Met "vlakbij" bedoelen ze dan echt niet meer dan een paar meter of zo. Het water waarin dát gebeurt past dus makkelijk in een beetje flinke tuinvijver.

Het grootste deel van de elektriciteit van een blikseminslag zal vooral over het wateroppervlak opzij wegvloeien. (elektriciteit houdt ervan om langs oppervlakken te stromen)Dus vissen aan het oppervlak of vlak er onder zullen tot wel dertig meter rondom minstens een grote klap krijgen, en waarschijnlijk wel doodgaan. Maar dan praten we echt over het allerbovenste laagje water.

Verder dan die dertig meter verwacht niemand nog een dodelijk effect op vissen.

De ene blikseminslag is ook veel sterker dan de andere, dus de ene blikseminslag zal iets meer vissen doden dan de andere.

Dus, ja, er zullen best wel een paar vissen doodgaan bij een blikseminslag op zee of in een meer. Maar veel zullen het er niet zijn.

 

Melvin op 02 februari 2007 om 05:01

Beste Jildou,

Ik sluit me aan bij Jan van de Velde; het is zeker een dapper onderwerp!

Ik wou nog iets toevoegen aan Jans antwoord, namelijk wat er nou bepaald dat de vissen wel of niet doodgaan.

De vissen in de buurt krijgen een elektrische schok. Die schok zorgt ervoor dat het hart en zeker ook de aansturing van het hart overstuur raakt. Het hart wordt namelijk ook aangestuurd door (erg kleine) schokjes, en een grote schok kan daarvoor dus grote gevolgen hebben.

De stroomschok verspreidt zich over het water, zoals geluid zich verspreidt en dichter bij de bron harder is dan ver weg. Hierdoor krijgen vissen vlakbij de inslag dus een sterke schok, die het hart kan stoppen. Vissen verder weg krijgen een kleinere schok die vast wel pijn doet en het hart een grote oplawaai geeft, maar niet dodelijk is.

Hopelijk was dit een beetje duidelijk.
Veel succes met het project verder.

Groetjes,
Melvin

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)