scheiding hout en metaal
Henkie stelde deze vraag op 25 januari 2007 om 14:16.Lichtere houtsnippers waarin zich tevens groffe metaaldelen bevinden, vallen op een transportband die draait met een snelheid van ca. 4 m/sec. Aan het eind van de band hebben de deeltjes allemaal een snelheid van ca. 4 m/sec en vallen ze met deze snelheid van de band.
Mijn vraag is of het met deze transportband mogelijk zou zijn om de groffe metaaldelen te scheiden van de lichtere houtsnippers? M.a.w. wordt er een afscheiding teweeg gebracht doordat de zwaardere metaaldelen verder weg worden geschoten dan de lichtere houtsnippers? (Afscheiding door verschil in afgelegde weg)
Zelf denk ik dat alle deeltjes onafhankelijk van de grootte van hun massa even ver worden weggeschoten (S= v*t + 1/2 * a * t*t) en dat er dus volgens deze formule helemaal geen metaalafscheiding zou kunnen plaatsvinden op basis van verschil in afgelegde weg door verschil in massa.
Ik stel deze vraag echter omdat in de industrie het volgens mijn collega's een beproefd concept is om op deze manier groffe metaaldelen te scheiden van lichtere niet metaaldelen.
Alvast bedankt voor enige reacties.
Reacties
Beste Henkie,
Je hebt goed onthouden wat je met natuurkunde hebt geleerd, maar ook weer niet helemaal... de formule die je daar geeft, geldt namelijk alleen als wrijving verwaarloosd mag worden. Anders zou een veertje net zo snel vallen als een baksteen...
Omdat de wrijving voor de zwaardere (maar ongeveer even grote) deeltjes een kleinere rol speelt, zullen ze meer de ideale, wrijvingsloze paraboolbaan volgen die v*t in de x-richting en 1/2*a*t^2 in de y-richting beschrijft. De lichtere deeltjes zullen meer afgeremd worden en zowel langzamer vallen als minder ver komen. Vooral door het laatste is het inderdaad een goede scheidingsmethode.
Sorry dat ik je geen gelijk kon geven ;), maar was het een beetje duidelijk?
Groet,
Melvin
Bedankt voor je antwoord. Inderdaad heb ik de wrijving verwaarloosd.
Toch twijfel ik sterk aan de goede werking van deze manier van metaalafscheiding. Wij hebben namelijk zelf op ons bedrijfsterrein precies zo'n metaalafscheider staan die werkt volgens het principe zoals ik die beschreven heb. En uit de praktijk blijkt echter keer op keer dat van enige metaalafscheiding nauwelijks sprake is. De bak waar de zwaardere metaaldelen in zouden moeten vallen bevat meer hout dan metaal en de bak waar het "gezuiverde" hout moet vallen bevat nog steeds veel metaal.
Vandaar dat ik erover na ben gaan denken wat de reden erachter zou kunnen zijn dat de metaalafscheiding zo slecht tot stand wordt gebracht. En vandaar dus mijn vraag.
Nogmaals bedankt voor je antwoord
Beste Henkie,
Waarschijnlijk was deze scheiding toch voldoende voor het bedrijf...
Als het niet voldoende is, dan moet het onderscheidende effect vergroot worden. Zo kan je bijvoorbeeld een sterke zij-/tegenwind maken die er voor zorgt dat de wrijving belangrijker wordt.
Groet,
Melvin