lichtstraal, lichtbundel, soorten lichtbundels
Jessica stelde deze vraag op 23 januari 2007 om 09:03.Reacties
Een lichtstraal is het allerkleinste straaltje licht dat er bestaat. (In een waterstraal zou je zeggen een straaltje van precies één watermolecuul dik. Wat we in het dagelijks leven een waterstraal noemen zoals die uit een slang komt is dus eigenlijk een heleboel straaltjes samen, eigenlijk dus een bundel waterstraaltjes.)
Een lichtbundel is dus een heleboel van die lichtstraaltjes bij elkaar. In zo'n bundel kunnen alle lichtstraaltjes evenwijdig aan elkaar lopen, dan heb je een evenwijdige bundel.
Het kan ook zijn dat alle straaltjes uit één punt afkomstig zijn en uit elkaar gaan, de bundel wordt dan steeds breder. Dan heb je een zg. divergente bundel.
Ook kan het dat lichtstralen uit allerlei richtingen naar één punt toe gaan, zoals bij de lichtstralen die na een lens in het brandpunt samenkomen. Dan heb je een zg. convergente bundel.
Ik wilde alleen even zeggen dat ík veel heb gehad aan dat berichtje van Jan. Ik moest namelijk voor NaSk een doel uitwerken over lichtbundels, maar ik wist niet eens wat dat waren! Het heeft me heel erg geholpen, dankjewel daarvoor.
XX
Graag gedaan.
En ja, het is altijd nuttig om "de taal te spreken". De definities van "natuurkundewoordjes" die in elk hoofdstuk van een goed natuurkundeboek staan kun je dan ook maar het best gewoon uit je hoofd leren, én soms voor jezelf in simpelere taal verklaren.
Groet, Jan
Zou je me ook een paar voorbeelden kunnen geven van een :
- Divergerende lichtbundel
- Convergerende lichtbundel
- Evenwijdige lichtbundel
Ik weet namelijk al een voorbeeld van een divergerende (zaklamp of een autolamp) Maar van de andere 2 lichtbundels vind ik niets.
Hopelijk kan je me helpen ! (:
Alvast bedankt
Groeten, Emelie
Dag Emelie,
Als je een gat maakt in een stuk papier en daardoorheen zonlicht laat vallen, wat voor soort bundel heb je dan denk je?
Wat voor soort bundel komt er uit een laser?
Als je zonlicht door een loupe laat vallen, wat voor soort bundel heb je dan vlak achter de loupe? (en wat voor soort bundel als die eenmaal het brandpunt is gepasseerd?
Groet, Jan
Licht is wel (een beetje) gevoelig voor zwaartekracht zoals Einstein aantoonde (en licht buigt een beetje om de zon zodat we een ster achter de zon toch kunnen zien bij een verduistering) maar praktisch gesproken gaat licht recht vooruit.
Convergent: alle lichtstralen gaan naar één punt
Nu wél duidelijk?
Groet, Jan
ja, eigenlijk wel. Maar omdat de zon zó ver weg staat komen de zonnestralen toch nagenoeg parallel op aarde aan.
Groet, Jan
Wanneer zie je de lichtstralen van je auto het best, bij helder weer of bij mist?
Hoe komt het dat je die lichtstralen kunt zien?
N
ik neem aan dat je dan bedoelt, vanuit je eigen auto?
Om "iets" te kunnen zien moet er licht van dat iets naar je oog gezonden of weerkaatst worden. Licht kan bijna ongehinderd door lucht passeren: luchtmoleculen weerkaatsen dus weinig of geen licht. Die zijn daar ook te klein voor, dé reden dat we moleculen niet kunnen bekijken met lichtmicroscopen: de lichtgolven zijn te groot.
Waterdruppeltjes daarentegen verstrooien wèl licht, denk bijvoorbeeld ook aan de regenboog.
Heb je trouwens thuis toevallig zo'n klein lasertje, bijvoorbeeld eentje om de kat af en toe te plagen (wat ze trouwens geweldig leuk vinden)?
https://www.youtube.com/watch?v=pbB70ERZggI
Probeer dat dan maar eens uit. In een donkere kamer. Zie je de laserbundel? En wat als je de bundel door een wolkje stof of nevel (bloemenspuitje, deospuitbus) stuurt?
Kun je nu zelf je antwoorden bedenken?
Laat je conclusies maar weten, dan checken wij die wel op juistheid.
Groet, Jan
Ik zou graag een vb van convergerende lichtbundel en ook van divergerende lichtbundel weten.
Zou u mij kunnen helpen?
O
Divergeren: negatieve bril (bijziend)
wat ook kan helpen, google eens Afbeeldingen met
oumnia
convergerende lichtbundelGroet, Jan
deze vraag snap ik niet kan iemand mij helpen
divergent: licht waaiert uit en een bron bestraalt een groot oppervlak al op kleine afstand. De belichting is minder fel omdat het licht over een groot oppervlak verdeeld wordt.
convergent: licht vernauwt en komt uiteindelijk in een smalle punt terecht. Wel een heel heldere punt, maar daar buiten komt geen licht.
Dus wat zou licht uit een lamp zijn?
1
Groeten Boudewijn.
In elk systeem buiten de lichtstraal gaat het met dezelfde lichtsnelheid. Voor eeuwig door als het door niets geabsorbeerd wordt. De lichtstraal bevat energie. Die "verdwijnt" niet ineens.