Luchtdruk

Adriana stelde deze vraag op 04 januari 2007 om 12:01.

Als een windhoos over een huis trekt, kan het huis uit elkaar barsten .

a- Wat kun je concluderen over de luchtdruk in de windhoos?

b- Wat is het beste als er een windhoos over een huis trekt:de ramen open of dat ze dicht zijn? Waarom?

Alvast bedankt!

Reacties

Melvin op 04 januari 2007 om 19:13

Beste Adriana,

Om heel eerlijk te zijn, weet ik hier weinig van, maar ik kan wel een gok doen. Het lijkt me dat het verschil in luchtdruk tussen twee punten groot genoeg is om de interne krachten van het huis te overkomen. Dit betekent dat het oppervlak van het huis keer het luchtdrukverschil van de buitenlucht en de lucht binnen het huis groter is dan de kracht om het huis bij elkaar te houden.

Als je alle ramen openhoudt, dan blijft de luchtdruk binnen in het huis ongeveer gelijk aan de buitenluchtdruk en kan het verschil dus nooit groot genoeg worden om het huis uit elkaar te trekken. Wel is hier een nadeel bij dat er meer schade binnen het huis is, vanwege de wind...

Groet,
Melvin

Adriana op 05 januari 2007 om 11:00
Dank je wel, Melvin.
Jan op 05 januari 2007 om 15:55
Melvin's "gok" is gewoon goed. Zo zit er bijvoorbeeld in de klimaatregelingsapparatuur voor tuinbouwkassen een instelling "stormkier". D.w.z. dat boven bepaalde windsnelheden de luchtramen in het dak met een kleine kier worden opengezet. Bij windstoten over het dak waarbij onderdruk boven het dak zou kunnen ontstaan (zoals ook bij vliegtuigvleugels) kan door die kier die onderdruk grotendeels vereffend worden en heeft het dak minder te lijden. 
Tjalk op 29 juni 2021 om 13:17
Wat een goede vraag. Dit biedt een scala aan meetplannen en theoriën. Immers wat is het grootste drukverschil waar je een huis of gebouw of kas op moet ontwerpen? Moet je kieren inbouwen? Zo ja: hoe groot moeten die zijn? Kun je uitvalkieren maken die alleen vanaf bepaalde drukverschillen opengaan en daaronder netjes dichtblijven en dus je huis goed geïsoleerd blijft? Kan een constructie ook zelf bijdragen aan het opvangen van luchtdrukverschillen? Zo kan glas (zie stormschade kassen) breken door luchtdrukverschil maar kan plexiglas meebuigen en zo flinke krachten opvangen zoals de twijgen van een boom. Een boom moet enorme krachten opvangen in de zomer bij zomerstormen en een vol bladerdek. Hoe doet het dat? Via meebewegen van de wind van de blaadjes (ruisen) en het meebewegen van de twijgen en de stam. Ook is er geen luchtkamer in de boom wat in een huis wel het geval is en bij kassen ook.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)