snelheid van het geluid
Anton stelde deze vraag op 26 december 2006 om 14:26.hoe bereken ik de snelheid van het geluid b.v., je ziet het onweren en na enigetijd hoor je de knal, hoe ver is dan de onweerscentrum van mij vandaan of, ik zie in de verte een man met een hamer slaan en na enigetijd hoor ik de klap hoe ver staad de man dan bij mij van daan?
Alvast bedankt voor het antwoord
Reacties
Als we even veronderstellen dat je de bliksemflits ziet op het moment dat die optreedt (de snelheid van het licht is zó groot dat dat voor kleine afstanden wel mag).
dan geldt verder de algemene formule:
snelheid is de afgelegde afstand gedeeld door de verstreken tijd.
vgeluid = Δx / Δt
als je er twee kent, kun je de derde uitrekenen.
Bij 20°C mag je de geluidssnelheid op ongeveer 340 m/s stellen. De precieze geluidssnelheid in lucht is afhankelijk van de temperatuur, daarvoor kun je als je goed zoekt wel tabellen op internet vinden.
De geluidssnelheid in gemiddelde lucht = ± 340 m/s. Dit brengt ons hierbij, wanneer je het onweer ziet en na 5 seconden hoor je de knal, dan kan je de afstand van het onweer uitrekenen met de formule: s = v*t
Je moet dan invullen: s = 340 m/s * 5 s = 1700 m
Op deze manier is ook de afstand van de man met de hamer tot jou uit te rekenen.
Hou er wel rekening mee dat 340 m/s een gemiddelde is voor de geluidssnelheid in lucht, dit bedrag kan verschillen.
Groeten Robbie
Het is nu maandag 30 juli en ik heb de grootste onweerknal gehoord in mijn leven. Alkmaar 3:28
Groet Kjell
Dag Kjell,
Dan is de inslag vast en zeker heel dichtbij je geweest.
Groet, Jan
Moet bij de 340 m/s nog rekening gehouden worden met de hoek tussen de waarnemer, hoogte van geluidsbron en het aard oppervlak?
groeten Robert
Ik denk het niet. De geluidsbron zou je als een kleine, misschien zelfs puntvormige bron kunnen zien. In normale omstandigheden straalt die geluid uit in alle richtingen (zoals een niet afgeschermde lamp dat met licht doet). De energie die daarbij wordt vrijgemaakt verdeelt zich wel over een steeds groter boloppervlak (4πr2) maar de voortbeweging van het geluid gaat in al die richtingen met dezelfde snelheid (ca. 340 m/s).
De snelheid is pas veranderlijk als de temperatuur sterk varieert. Rond het aardoppervlak (tot een hoogte van zo'n 1000 meter) is dit voor praktische doeleinden verwaarloosbaar.
Ja, die voortplantingssnelheid van geluid is hetzelfde voor alle frequenties. In ieder geval "for all practical purposes". Als er al afwijkingen zouden zijn dan moet dat ergens in extreme hoeken van het geluid liggen, want literatuur over het tegendeel heb ik nog nooit gelezen.
Groet, Jan
Groet Bas
Je kunt "de snelheid van het geluid in m/s" alleen maar uitrekenen als ze je ook nog iets meer vertellen, bijvoorbeeld over een afstand en een tijd die bij een of ander geluidsverschijnsel horen.
dus, type hier heel je sommetje eens letterlijk over?
v = Δs/Δt
Dus als geluid bijv. na 1 seconde inmiddels 340 meter verder is, dan berekenen we de geluidssnelheid als
v = 340/1 = 340 m/s
Na 2 seconden is het geluid dan al 680 m verder enz ( s = v Δt = 340 x 2)
Groet Bas
Wat "heb" je met 0,0005 seconden? Is dat de tijd waarin het geluid zich voortplant? Dan is de afgelegde weg de snelheid (343 m/s) x tijd (0,0005 s) gelijk aan 0,17 m
Als geluid zich over 1 golflengte verplaatst in 0,0005 s dan passen er 1/0,0005 golflengtes in de afstand die in 1 seconde wordt afgelegd en dat is dan ook de snelheid (=afstand in 1 seconde): v = λf = λ/T
343 = λ/0,0005 zodat golflente λ = 343/0,0005 = 685 m
Als 1 golflengte in 0,0005 s passeert, dan passeren er 1/0,0005 golven in 1 seconde. En dat noemen we de frequentie: f = 1/T = 2000 Hz
Dus wat moet je nu aangeven?
dat weten we niet.
Want wat "goed" is hangt af van wat jij moet kunnen (niveau, leerjaar), en van vanaf welk soort gegevens je die zou moeten kunnen berekenen.
Als je dat er niet bij vertelt kunnen we weinig effectief helpen natuurlijk.
Als je in deze vraagbaak zoekt met "geluidssnelheid" is er al van alles te vinden.
Groet, Jan
Iris en Kees bevinden zich langs de rails. Hun onderlinge afstand is precies 1275 m. Iris slaat met een staaf op de rails terwijl Kees één oor op de rails houdt. Na 0,25 s hoort Kees de klap door de rails, daarna door de lucht.
a) Bereken de geluidssnelheid in staal.
b) Bereken hoeveel tijd er zit tussen het tijdstip dat Kees de klap via de rails hoort en het tijdstip dat Kees de klap via de lucht hoort. De geluidssnelheid in lucht bedraagt 340 m/s.
en
afstand = snelheid x tijd
Dus kwestie van invullen:
Rails: snelheid (door rails) = afstand/tijd
Lucht: tijd = afstand/(snelheid door lucht)
Zoek geluidssnelheid op.
Wanneer een stemvork over een glazen buis trilt, treedt er resonantie op bij bepaalde lengten.
Dat wil zeggen, wanneer de lengte van de buis correct is, treedt een toename in amplitude op.
De frequentie f waarbij dit optreedt, is in de vergelijking
v = golfsnelheid.
f = de frequentie.
l= golflengte.
l = lengtepijp
hoe zet ik de lengte van de pijp uiteindelijk in deze formule(λ=v/f) om te bewijzen dat geluidssnelheid in lucht gelijk is aan 340 m/s
Hoe lang is 1 golflengte? Dan λf = v
- ik heb bij verschillende frequenties namelijk van 1200, 1500 en 1800 hz een lagere gemiddelde snelheid van geluid gekregen in een resonantie buis. mijn antwoorden waren gemidd tussen 322 en 327 m/s. zou u misschien weten wat de oorzaak hiervan is?
Bijlagen:
Heb je de gegevens al eens met een foutmarge (zo'n vertikale streep door je meetpunt waarbinnen alle waarden eigenlijk goed kunnen zijn gezien mogelijke afwijkingen in de metingen) voorzien en bekeken welke grafiek daar het beste door past?
waarschijnlijkste oorzaak: de buik aan een open einde ligt niet zoals in de vereenvoudigde theorieboekjes precies aan een open einde, maar in werkelijkheid een tikje er buiten. Daardoor is de werkelijke L een tikje groter dan je lengte van je buis.
Groet, jan
De metingen in je bijlage passen bij een geluidssnelheid van 341 m/s en de oorzaak die Jan noemt.
De luchtvochtigheid in de resonantiebuis lijkt geen aannemelijke verklaring voor een lage snelheid.
Waterdamp verhoogt de geluidssnelheid immers (Binas tabel 15A).
Pak je binas, en zoek een tabel voortplantingssnelheden van geluid in diverse stoffen.
Groet, Jan
Je kunt dan een schatting maken van de geluidssnelheid bij die temperatuur. De geluidssnelheid in lucht bij 273 K is 332 m/s en bij 293 K 343 m/s. Stel dat je een opdracht hebt en de luchttemperatuur is 10 °C (283 K), dan is het waarschijnlijk de bedoeling dat je een waarde kiest tussen de bekende Binas-waarden van 273 en 293 K. Je kunt dan een waarde tussen 332 en 343 m/s kiezen, bijvoorbeeld 338 m/s.
HAVO/VWO : Je binas geeft waarden bij zes temperaturen. Maak eens een grafiekje temperatuur vs geluidssnelheid?
Als je op het VMBO zit gaan we zulke vragen niet stellen: De VMBO-binas geeft maar waarden bij twee temperaturen (293 K en 288 K) , en door twee punten kun je veel te veel verschillende grafieken tekenen.
Groet, Jan
Flo
(Ik kan nu zo doorstromen denk ik ;-) ) Als je daar een verstandig doel bij hebt, wat let je?
Anderzijds, laten we vooral de MBO4 opleidingen niet onderschatten? Als werkgever zou ik liever een goeie MBO-er hebben dan een goeie havist.
Die geluiden van "maar (V)MBO" komen van mensen die geen idee hebben wat er in de wereld gebeurt.
Groet, Jan (VMBO-docent)