Meetresultaten profielwerkstuk met proef luchtdrukkanon

dude89 stelde deze vraag op 19 december 2006 om 23:48.

Hallo,

Voor m'n profielswerkstuk heb ik een luchtdrukkanon gemaakt om dingen weg te schieten. Het plan was het verband tussen de luchtdruk en de afstand bij verschillende massa's te onderzoeken.

Nu gebruikten we een gewone squashbal en een golfbal.  Nu blijkt het dat bij  minder druk de squashbal verder schiet dan de golfbal en bij meer druk dat de golfbal verder schiet. Hoe kan dit? Je zou toch verwachten dat de golfbal altijd meer afstand aflegt met z'n halve gaten erin. 

 Alvast bedankt voor een reactie.

Reacties

dude89 op 19 december 2006 om 23:52

Belangrijk om erbij te vermelden is ook dat de squash bal minder zwaar was.

squashbal - 25 gr.
golfbal - 50 gr.

Melvin op 20 december 2006 om 21:24

Hoi,

Bij een lage druk, is de snelheid van de ballen lager. Bij een lage snelheid is de wrijvingskracht te verwaarlozen.

In dat geval is het heel makkelijk uit te rekenen hoe ver de bal komt. Dit is afhankelijk van de hoek waaronder je hem wegschiet, maar vooral ook de snelheid.
Je kan je voorstellen dat met gelijke druk een lichte bal een grotere snelheid meekrijgt dan een zware bal; de energie van de bal is namelijk E=0,5*m*v^2 dus hoe lager de massa, hoe hoger de snelheid kan zijn met dezelfde energie.
Met deze redenering is het erg logisch dat de lichte bal verder komt. Bij een hogere druk en dus ook hogere snelheid wordt de luchtwrijving belangrijk en dan is de vorm van de golfbal dus van belang.

Was dit duidelijk?

Groet,
Melvin

dude89 op 21 december 2006 om 18:36

Hey, helemaal gesnapt.
Super bedankt voor je uitleg, eigenlijk is het superlogsich, maar ik weet niet of ik er zelf zo op gekomen was. Je denkt in eerste instantie niet dat de lucht zoveel invloed kan hebben als het vrijwel windstil "lijkt".

Nogmaals erg bedankt!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft drieëntwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)