Invloed atmosferische druk op massabepaling met analytische balans

F. stelde deze vraag op 19 december 2006 om 16:22.
Zou iemand het verband kunnen geven tussen het bepalen van de massa met behulp van een analytische balans en hierop de invloed van de atmosferische druk. Ijkgewichten zijn van roestvrijstaal en het te wegen object is van aluminium. Massa van aluminium is circa 5 gram. Er word en voorweeg en een naweeg uitgevoerd, waarbij de atmosferische druk bij de voorweeg kan verschillen van de naweeg. Op welke wijze wordt de juiste verschilmassa hierdoor beinvloed?

Reacties

Melvin op 20 december 2006 om 22:00

Hallo,

Helaas weet ik niet precies hoe de analytische balans in elkaar steekt. Als de weegplaat niet alleen van boven, maar ook van onder in contact staat met de atmosfeer, dan is er niets aan de hand; de luchtdruk drukt dan zowel de plaat naar beneden als naar boven en dat heft elkaar precies op.
Als de plaat niet van onder met de buitenluchtdruk in contact staat, dan werkt er een extra kracht op de plaat van
F = p*A, met p het luchtdrukverschil en A het oppervlak de plaat.
Dit geeft dan een verschil in gemeten massa van
m = F/g = p*A/g, met g de zwaartekrachtsconstante 9,81 m/s^2

Was dit duidelijk?
Groet,
Melvin

Jan op 22 december 2006 om 15:04

Ik zou me verschillen voor kunnen stellen als gevolg van de opwaartse kracht op de te wegen objecten. Een te wegen object met een volume van 1 L verplaatst ca. 1,3 g lucht van standaarddruk. Dat is 1300 mg. Een millibar meer of minder maakt dan ook al snel een verschil van ca. 1,3 mg.

5 g aluminium heeft een volume van ca. 2 mL. Hierop maakt een luchtdrukverschil van 1 millibar dan ook een verschil van ongeveer 2,6 microgram.  Er zijn misschien gevallen te bedenken waarin dat significante verschillen oplevert ?

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft drieëntwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)