Formule voor de remversnelling bij auto's

Daan stelde deze vraag op 10 december 2006 om 13:22.

Ik ben bezig een programmaatje te schrijven, waarbij de gebruiker kan kiezen uit een aantal auto's, een aantal passagiers en hun gewicht in kan voeren en de snelheid van de auto kan bepalen. Bij het drukken op een knop wordt de remweg van deze auto met inzittenden berekend.

 Om dit te kunnen doen heb je een formule nodig voor de remweg. De enige formule die ik kan vinden is

 Remweg = v^2/2*a
waarin v=snelheid en a=remversnelling.

 Wat mij opviel is dat de massa helemaal niet ingevuld hoeft te worden, en bedacht dat deze al ingerekend moest zijn bij de versnelling (die minimaal 5.2 m/s^2 moet zijn).

 Als ik de gevolgen van massaverandering duidelijk wil maken, moet ik dus de formule voor de remvertraging hebben en een vergelijking opstellen (ik weet immers al wat de remvertraging is) zodat je per auto een formule krijgt waarin je de massa kan variëren en waar dan de remversnelling uitkomt. Dit kan ik dan weer invoeren in de formule voor de remweg, samen met de door de gebruiker ingevoerde snelheid, en zo de remweg berekenen.

 Nu het probleem: die formule voor de remvertraging kan ik nergens vinden. Kunnen jullie mij helpen? Er zijn natuurlijk veel meer factoren waar de remvertraging mee te maken heeft, maar aangezien het voor informatica is hoeft het natuurkundig niet perfect te zijn, het is alleen wel belangrijk dat duidelijk wordt dat als je met een Fiat Panda 80 rijdt en remt, dat de remweg veel minder lang is dan met een Scania R500 vrachtwagen.

 Alvast bedankt,

 Daan van Hasselt.

Reacties

Jaap op 10 december 2006 om 14:04

Dag Daan,
De formule remweg=½×v²/a is juist. De snelheid v moet worden ingevuld in m/s, niet in km/h. De a is in deze formule de (positieve) remvertraging in m/s², niet de (negatieve) versnelling.
Je zou inderdaad kunnen zeggen dat de massa van het voertuig, de inzittenden en de vracht is inbegrepen in de waarde van a. Dat geldt ook voor andere factoren die van invloed zijn op de remweg, zoals de kwaliteit van de remmen en de banden en de gesteldheid van het wegdek. De remvertraging a is de uitkomst van al deze factoren. Wel is bij een vrachtwagen een grotere remkracht nodig dan bij een kleine personenwagen. Maar als een grotere remkracht F en een grotere massa m via a=F/m leiden tot dezelfde waarde van de remvertraging, maakt de massa van het voertuig verder geen direct verschil voor de remweg.
Met de remvertraging als invoer zal het bedoelde programma voor een lichte en een zware auto terecht dezelfde remweg als uitvoer geven. Om dat te vermijden, zou je in het programma de remkracht F (in newton) in plaats van de remvertraging kunnen gebruiken. De massa (in kg) van het voertuig, de inzittenden en de vracht is dan een afzonderlijk gegeven.
Groeten, Jaap Koole

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft negen appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)