Omlooptijd aarde-zon (lengte jaar) en Gregoriaanse Kalender
Robert stelde deze vraag op 06 december 2006 om 20:26.Volgens de Gregoriaanse Kalender duurt één jaar gemiddeld 365,2425 dagen (definitie: ééns in de vier jaar een schrikkeljaar, behalve op eeuwwisselingen, waarbij dat tweede weer niet opgaat bij eeuwwisselingen waarvan het jaar deelbaar is door 400, daarom was 2000 wel een schrikkeljaar, na wat rekenwerk krijg je door: ((365 * 400) + (24 * 4) + 1)/400 het getal 365,2425, de 24 komt van (100/4) - 1, nu mijn probleem: in de Binas (vijfde druk) staat dat de omlooptijd van de aarde rond de zon gelijk is aan 365,256 dagen, en dan nu mijn vraag: aangezien de Juliaanse Kalender 365,25 dagen had en dat dichter bij de echte omlooptijd van de aarde rond de zon ligt dan het getal 365,2425, waarom heeft men dan de Gregoriaanse Kalender ingesteld???
Groeten Robert Rinia
Reacties
Beste Robert,
Goede vraag!!! Chapeau! Nu nog een goed antwoord ;)
Het punt is dat er verschillende definities voor 'een jaar' zijn. Zo heb je bijvoorbeeld de definitie (grofweg): "de tijd die de zon erover doet om op dezelfde plaats tussen de sterren terug te komen". Dit heet een Siderisch jaar (zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Siderisch_jaar voor meer info) en dit duurt 365,25636 dagen.
Jammer genoeg bestaat er zoiets als precessie, waardoor de aardas een heel klein beetje (ongeveer 50 boogseconde per jaar), tegen de draairichting van de aarde om de zon in, verschuift. Deze kleine verschuiving zorgt ervoor dat het net iets minder lang duurt om de zon weer op het lentepunt (http://nl.wikipedia.org/wiki/Lentepunt) te krijgen. Zou je het Siderisch jaar gebruiken voor je kalender, dan verschuift het lentepunt dus jaarlijks iets, zodat daarmee ook de datum van de langste en kortste dag zouden veranderen en dus ook de seizoenen.
We willen niet dat de seizoenen door het jaar heen verschuiven (hoewel daar wel wat voor te zeggen is, trouwens: je geeft mensen op het zuidelijk halfrond na verloop van tijd ook een eerlijke kans op een witte Kerst, hoewel ze er wel zo'n 12 duizend jaar op zouden moeten wachten). Daarom nemen we voor een kalenderjaar het zogenaamde tropisch jaar (http://nl.wikipedia.org/wiki/Tropisch_jaar), wat neerkomt op de tijdsduur tussen twee keer lentepunt; precies wat we nodig hebben om de seizoenen niet te laten verschuiven. Het tropisch jaar is volgens wikipedia 365,2421896 dagen. Da's aardig in de buurt van het Gregoriaanse jaar, maar iedere plusminus 3000 jaar moet er een aanpassing op komen.
Hopelijk was dit een beetje duidelijk...
Groet,
Melvin
Die extra 6 uur zie je eens in de vier jaar terug als extra dag, schrikkeldag, als de 29e februari dus.
Groet, Jan
Ze zijn wel gemaakt met idee "12 uur 's middags (lokale tijd) staat de zon het hoogst aan de hemel" Dat is dit 1 siderische omwenteling van 360 graden plus een beetje omdat de aarde intusssen in zijn baan doorgegaan is en na 1 omwenteling de zon nog niet (weer) op zijn hoogste punt staat. Het wordt een synodische dag genoemd.
Siderische dag: tijd tussen twee opkomsten van een ster.
Synodische dag: tijd tussen twee opkomsten van de zon
De kalender wordt zo eens in de vier jaar "gelijk gezet" met de baan rond de zon, door middel van een schrikkeldag. En omdat die baan niet precies 365¼ dagen duur is er soms ook geen schrikkeljaar als het jaartal deelbaar is door vier. Eens in de vier eeuwen slaan we één keer een schrikkeljaar over. In het jaar 2000 was dat zo, in het jaar 2400 zal dat weer zo moeten zijn.
Je horloge wordt "gelijk gezet" met de draaiing rond de aardas, door elke paar jaar een schrikkelseconde in te voeren. De aarde gaat namelijk beetje bij beetje een tikje langzamer draaien. Sinds 1972 is dat 27 keer gebeurd.
Groet, Jan
Hoog tijd om te verhuizen!
Dat zou zo zijn indien de Aarde ook in precies 24 uur een rondje rond haar as draaide.
Maar in werkelijkheid duurt dat maar 23 uur 56 minuten en 4,1 seconden totdat ze 360° rondgedraaid is.
De aarde draait in 365,25 dagen 360° rond de zon, schuift dus elke dag gemiddeld bijna een graad op in die baan. Dat betekent dus ook dat 360° rotatie rond de aardas niet genoeg is om weer precies dezelfde plek naar de zon gericht te hebben. Daarvoor moet ze dus elke dag bijna een extra graadje doordraaien. En dat duurt ongeveer (24 x 60 minuten) : 360° = 4 minuten per graad.
In dit plaatje is die hoek van ≈1° voor de duidelijkheid sterk overdreven:

(afbeelding bewerkt van https://www.quora.com/How-many-degrees-does-the-earth-rotate-in-one-solar-day-ie-the-typical-24-hours)
duidelijk zo?
groet, Jan