reynoldsgetal

matthias stelde deze vraag op 13 november 2006 om 14:24.
Ik vroeg me af hoe je het reynoldsgetal berekend van een centrifugaalpomp op het moment dat de vloeistof de pomp (waaier) verlaat. Dit zou altijd moeten een groot getal zijn want op het moment dat de vloeistof de pomp verlaat is er zoiezo een turbulente stroming. Als men nu een visceuzere vloeistof verpompt, en men gebruikt de formule Re = rho*d*v/η , dan bekomt men een laag reynoldsgetal want de dynamische viscositeit staat in de noemer. Maar dit kan geen laag getal zijn want er is turbulente stroming. Daarom denk ik dat ik verkeerd bezig ben maar waarom ??? Kan iemand mij hiermee helpen a.u.b. Dank bij voorbaat

Reacties

Melvin op 13 november 2006 om 16:35

Beste Matthias,

Als ik het goed begrijp is je probleem: Help, ik heb zowel een hoge Re (want er is turbulentie) als een hoge η (want het is een visceuze vloeistof), hoe kan dat?

Welnu, als rho*d*v maar groot genoeg is, dan kunnen ze allebei groot zijn natuurlijk.

Het klopt natuurlijk dat hoe visceuzer de vloeistof is, hoe minder snel er turbulentie optreedt, maar als de snelheid (v) van de pomp maar groot genoeg is, dan lukt het wel.

Groet,
Melvin

matthias op 13 november 2006 om 17:03
Tja, dat dacht ik ook eerst. Maar ik heb dan maar eens geprobeerd het Re uit te rekenen.De proefopstelling was als volgt: 25m³/h glycerine verpompen bij een gemiddelde temperatuur van 40°C. Dus een gemiddelde viscositeit van 305 cP. De doorstroomopp. tussen 5 keer 2 schoepen is 0,003m². Ik vindt dan als snelheid v = 2,27 m/s.De dichtheid bedraagt 1261 kg/m³.De diameter van de waaier is 0,05 m.Dan bekom ik een Re = 231,8 uit de voorgaande formule. Veel te klein natuurlijk, maar k'heb al een beetje meer onderzoek gedaan en t'schijnt dat de gebruikte formule maar geldig is op een voldoende afstand van de inlaat. Dus ik mag hem dus niet gebruiken. De vraag is dus of dat er een andere formule bestaat die wel geldig is?Toch bedankt voor uw reactie.
Melvin op 15 november 2006 om 06:13

Beste Matthias,

Welke snelheid bedoel je nu? Is het de snelheid van de vloeistof (ten opzichte van het de kamer (het lab-stelsel)), of de snelheid van de schoepen in de vloeistof. Deze laatste geeft mijns inziens de karakteristieke snelheid van de situatie aan.

Verder geef je de viscositeit in centiPoise (neem ik aan), maar je moet het omrekenen naar SI-eenheden. Het is dus 0,305 Pa*s.

Ook krijg ik met jouw getallen op geen enkele manier de Re = 231,8 maar rond 470.

De formule voor het Reynoldsgetal is niet anders dan deze. Het is namelijk een definitie. Maar het punt van een dimensieloze grootheid van de vloeistofdynamica, is dat het gaat om de karakteristieke grootheden van de situatie.

Groet,
Melvin

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)