ruimtetelescoop

Inge stelde deze vraag op 19 september 2006 om 22:09.
Hoe komt het dat de informatie (beelden) die we via een satelliet zoals Hubble krijgen veel beter zijn dan de beelden die we ontvangen via een telescoop op aarde?

Reacties

Jaap op 19 september 2006 om 22:28

Dag Inge,
Als het bij de bedoelde informatie gaat om sterrenkundige beelden, is een oorzaak dat het licht dat door een satelliet wordt opgevangen, niet door de aardatmosfeer  gaat.  De storingen die de atmosfeer veroorzaakt, treden zodoende bij satellietbeelden niet op.
Twee belangrijke, door de atmosfeer veroorzaakte storingen zijn trillingen en absorptie.
De atomsfeer is nooit volkomen in rust. Trillingen in de lucht veroorzaken onscherpte in de beelden. Dit probleem wordt bij telescopen op aarde soms verminderd door de telescoop ver van stedelijke gebieden (warmtebronnen) en op een hoge berg (dunnere luchtlaag erboven) te plaatsen. Een andere manier is de spiegel van een spiegeltelescoop uit segmenten op te bouwen, en elk segment op het juiste moment zodanig te vervormen dat de luchttrilling wordt gecompenseerd. Dit laatste heet adaptieve optiek.
Een tweede oorzaak van de slechtere beelden van aardse telescopen is dat de lucht niet geheel helder is. Stof en gassen absorberen een deel van het licht, wat afbreuk doet aan de beeldkwaliteit.
Hopelijk sluit deze reactie aan op je vraag. Zo niet, vraag gerust verder.
Groeten, Jaap Koole

P.S. Zoals iemand anders hier eens opmerkte: domme vragen bestaan niet; wel is het soms dom om een vraag niet te stellen... ;-)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)