de discussie rondom Pluto

Leonie stelde deze vraag op 18 september 2006 om 13:01.

haaaj,

 Ik ben een leerlinge vijf atheneum en moet een werkstuk maken voor het vak Algemene natuurwetenschappen. Als onderwerp heb ik Pluto gekozen. Ik wilde graag de mening van een sterrenkundige over de discussie rondom Pluto horen! Ik zal dan ook heel blij zijn met een antwoord! zo ja, alvast bedankt.

groetjes Leonie

Reacties

Bert op 18 september 2006 om 22:22

Hallo Leonie,

of je hier een sterrenkundige aantreft is maar de vraag.

Voor actuele informatie kun je eens kijken op de website allesoversterrenkunde.nl.

Misschien wil de maker van die site je ook wel vertellen hoe hij erover denkt.

Bert Metz 

Melvin op 19 september 2006 om 20:38

Beste Leonie,

Hoewel ik ook geen sterrenkundige ben, heb ik wel een aantal vakken in die richting gevolgd. Tijdens een van die vakken legde de docent uit dat het inderdaad een beetje vreemd is Pluto een planeet te noemen. Ten eerste heeft Pluto een baan die veel elliptischer is dan die van de rest van de planeten, en ook met een nogal sterk afwijkende hoek van de ecliptica. (zie het bijgevoegde plaatje van airandspace ).




Verder is hij erg klein (kleiner bijvoorbeeld dan onze maan, en kleiner dan de vier grootste manen van Jupiter). Ook hebben alle planeten vanaf Jupiter veel gas, behalve Pluto.

Zelf vind ik vooral het eerste argument belangrijk, omdat dit waarschijnlijk op een andere ontstaansgeschiedenis duidt. Verder is het eigenlijk een kwestie van waar je de grens van de definitie van planeet legt. Deze wil je het liefst zoveel mogelijk overeen laten komen met wat je beeld van het woord planeet is. Vandaar dat het onderhevig is aan discussie; uiteindelijk gaat het namelijk om smaak.

Hopelijk kan je hier wat mee.
Groet,
Melvin

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft negen appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)