eb & vloed

Michelle stelde deze vraag op 15 september 2006 om 19:07.
vloed wordt veroorzaakt door de aantrekkingskracht van de maan, maar hoe kan het dat het dan als het hier bijv. vloed is (2 keer per dag) dat het dan aan de andere kant van de wereld ook 2 keer per dag vloed is. want daar is de maan dan toch niet!?

Reacties

Jaap op 15 september 2006 om 20:12
Goed bedacht, Michelle!
Eb en vloed zijn een ingewikkeld verschijnsel, maar je kunt het om te beginnen als volgt bekijken. Vloed wordt veroorzaakt door de zwaartekracht van (de zon en) de maan. Hoe groter de afstand tot de maan, hoe zwakker de zwaartekracht.
De maan trekt het minst aan het "verre" zeewater dat op aarde van de maan af is gekeerd. Want dat water is het verst van de maan verwijderd.
Aan de aardbol zelf trekt de maan harder dan aan het verre zeewater. Want de aardbol is dichter bij de maan dan het verre zeewater. De aardbol komt zodoende dichter bij de maan dan het verre zeewater. Het verre zeewater blijft achter bij de aardbol. Op aarde merk je dat als vloed.

Door dat verschil in kracht (tidal force) wordt de aarde dus over de lijn maan-aarde een beetje opgerekt. In een heel sterk zwaartekrachtveld, zoals in de buurt van zwarte gaten, is dat effect zó sterk dat ze in literatuur over zwarte gaten wel spreken van "spaghettificatie". Een voetbal zou in de buurt van een zwart gat duidelijk op een rugbybal gaan lijken.


Groeten, Jaap Koole
Michelle op 17 september 2006 om 17:55
Bedankt Jaap!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft negentien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)